Lineker voorlopig niet MOTD-presentator

Lineker voorlopig geen BBC-presentator vanwege nazi-uitspraak, Wright solidair

10 maart 2023 om 19:36

Gary Lineker is voorlopig niet te zien als presentator van het BBC-programma Match of the Day. De Engelse TV-omroep maakte donderdag nog bekend Lineker niet op zijn vingers te tikken na zijn felle kritiek op het Britse asielbeleid, maar grijpt nu toch in.

Lineker vergeleek op Twitter de plannen voor het uitsluiten van illegale migranten met het beleid van nazi-Duitsland, waarna hij een golf van kritiek over zich heen kreeg. De 62-jarige oud-aanvaller van onder meer Leicester City en FC Barcelona moet voorlopig noodgedwongen zijn taken neerleggen als presentator. 

De BBC reageert op de uitlatingen van Lineker. 'We hebben nooit gezegd dat hij geen mening mag hebben, maar hij zou weg moeten blijven bij het innemen van stellingen in politieke controverses.'

Lineker krijgt bijval van collega-presentator Ian Wright. Ook hij zal niet op TV verschijnen. 'Iedereen weet wat Match of the Day voor mij betekent, maar ik heb de BBC laten weten dat ik morgen niet kom', aldus Wright via Twitter. Ook Alan Shearer, tevens oud-spits, schuift zaterdag niet aan.