Matig AZ heeft tegen FC Groningen aan één opleving van Karlsson genoeg

Matig AZ heeft tegen FC Groningen aan één opleving van Karlsson genoeg

11 maart om 21:54

AZ heeft vier dagen na de knappe overwinning op SS Lazio (1-2) ook in de Eredivisie gewonnen van FC Groningen. Gemakkelijk ging het niet, maar uiteindelijk hadden de Alkmaarders aan een wondergoal van Jesper Karlsson genoeg: 1-0.

Bij AZ maakte Fedde de Jong zijn basisdebuut. Dennis van der Ree moest bij Groningen schuiven door de absentie van Isak Määttä. Ondanks een protest bleef de schorsing - de Noor kreeg tegen Feyenoord een controversiële tweede gele kaart - staan. Het thuispubliek werd al snel vermaakt. Na vier minuten haalde Karlsson verwoestend uit en verschalkte hij doelman Michael Verrips.

Het lukte de ploeg van Pascal Jansen vervolgens niet om door te drukken. Groningen kroop uit zijn schulp en werd gevaarlijk. Elvis Manu miste het geluk aan zijn zijde en raakte de paal. Tot aan de rust kabbelde het duel voort. AZ creëerde weinig mogelijkheden, terwijl Groningen van zich af probeerde te bijten maar daar niet in slaagde. Een vrije trap van Tomas Suslov was voor het rustsignaal het grootste gevaar. AZ-keeper Matthew Ryan keerde de inzet.

Een kleine tien minuten na rust liet AZ zich eindelijk weer eens voor Verrips zien. Na goed doorzetten van Milos Kerkez werd Jens Odgaard bereikt, maar de inzet van de Deen werd door de Groningse defensie van de lijn gehaald. Het jeugdige Groningen, dat na een wijziging met vijf spelers van twintig jaar of jonger op het veld stond, kon niet beter, terwijl AZ ondermaats speelde.

Via Sven Mijnans kwamen de Alkmaarders nog dicht bij de tweede treffer. Gescoord werd er niet meer, waardoor AZ een minimale zege boekt. Een opsteker voor de ploeg van Jansen is de rentree van Sam Beukema, die lange tijd met een blessure aan de kant stond. AZ klimt naar de tweede plek in de Eredivisie en staat daar minimaal tot morgenmiddag. Ajax neemt die positie bij winst of een gelijkspel tegen sc Heerenveen weer over.