Makkelie baalt na Klassieker van Kraay en legt Hartman-beslissing alsnog uit

Makkelie baalt na Klassieker van Kraay en legt Hartman-beslissing alsnog uit

20 maart 2023 om 06:38
Laatste update: 20 maart 2023 om 12:47

Danny Makkelie was na de Klassieker niet blij met Hans Kraay jr. en ESPN. De verslaggever 'maakte stemming' bij Ajax in de ogen van de scheidsrechter, die alleen een verklaring wenste te geven over Quilindschy Hartman.

Makkelie bekeek voor zijn rondje langs de media de interviews van Kraay met Ajax-trainer John Heitinga en spelers Steven Berghuis en Dusan Tadic. "Vervolgens kwam hij mijn kant op en zei hij: ik praat alleen met de NOS, want jij hebt nogal stemming gemaakt bij Ajax." Kraay stelde herhaaldelijk vragen over Hartman en Oussama Idrissi, die ontsnapten aan rood.

Even later verscheen Makkelie alsnog bij ESPN, waar hij alléén uitleg wilde geven over zijn keuze om Hartman niet te bestraffen met zijn tweede gele kaart. De scheidsrechter staat vierkant achter die beslissing. "De Feyenoord-speler steekt alleen zijn been uit. Dat is een onvoorzichtige overtreding", aldus Makkelie.

"Waarom het het dan wél geel zou kunnen zijn? Als hij met die overtreding een veelbelovende aanval eruit haalt. Maar in dit geval was het op eigen speelhelft van Ajax, aan de zijlijn, ver van de goal en er zijn nog verdedigers van Feyenoord op hun eigen helft. Dit is voor mij geen gele kaart. En niet alleen voor mij, maar voor al mijn collega's. Ik ben ook een internationale scheidsrechter en ook dáár geef ik zo'n gele kaart niet. Dus ook vandaag niet."

Makkelie heeft geen enkele twijfel. "Als ik de wedstrijd opnieuw zou doen, zou ik hem weer niet geven. Mensen zeggen dan: dit is een tweede gele kaart. Maar ik zou er ook geen eerste gele kaart voor geven."