Spelersrapport: twee uitblinkers en offensieve armoede na matige vertoning

27-03-2023 22:42 Laatste update: 22:45
253
Author profile picture

Lars Teunissen

Het Nederlands elftal heeft maandagavond zelfs in overtal geen monsterscore kunnen neerzetten tegen voetbaldwerg Gibraltar. De ploeg van Ronald Koeman reageerde na een afstraffing in Frankrijk met een 'kleine' 3-0 overwinning. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan Oranje na een weinig enerverende EK-kwalificatiewedstrijd.

Jasper Cillessen - 6: Komt Cillessen überhaupt in aanmerking voor een beoordeling? De doelman hoefde geen enkele keer reddend op te treden en speelde een handjevol keren zijn centrale verdedigers in. Niets gedaan en dus foutloos: voor een keeper een voldoende.

Denzel Dumfries - 7: Aan de inzet van Dumfries zal het nooit liggen. De vleugelverdediger creëerde geregeld een overlap en zorgde daarmee voor enige variatie in het aanvalsspel van Oranje. Met twee assists had hij een belangrijk aandeel in de zege op Gibraltar.

Matthijs de Ligt - 6,5: Samen met Virgil van Dijk moest De Ligt Gibraltar-spits James Coombes, die de hele wedstrijd op een eiland stond, afstoppen. De centrumverdediger had geen kind aan de 26-jarige spits van FC Bruno's Magpies. Na de rode kaart voor Liam Walker speelden de bezoekers helemaal zonder spits en hoefde De Ligt niet meer in actie te komen.

Virgil van Dijk - 6,5: Over Van Dijk kan hetzelfde gezegd worden als over zijn partner in het hart van de defensie. Voor de verdediger moet het duel met Gibraltar als een walk in the park hebben gevoeld. Dat hij bij standaardsituaties niets heeft kunnen uitrichten, is het enige wat Van Dijk zichzelf kwalijk kan nemen.

Nathan Aké - 8: Misschien wel de gevaarlijkste aanvaller van het Nederlands elftal in de tweede helft. Aké testte de doelman van Gibraltar een aantal keer met zijn hoofd. Vlak na rust tekende de linksback voor de bevrijdende 2-0, terwijl hij ook het slotakkoord voor zijn rekening nam.

Mats Wieffer - 7,5: Een verdienstelijk debuut voor Wieffer, die in de rust 46 passes meer had verstuurd dan iedere andere ploeggenoot. De Feyenoord-middenvelder verdeelde het spel en maakte Gibraltar-counters onschadelijk met intercepties. Het is voor hem te hopen dat hij niet al te veel schade overhoudt aan de aanslag van Walker.

Georginio Wijnaldum - 5,5: Wijnaldum kon net als tegen Frankrijk allesbehalve overtuigen. De aanvallende middenvelder kwam amper in het spel voor en als hij dat kwam, vertraagde hij vaak het spel. Voor rust kwam hij een aantal keer in kansrijke positie, maar was hij veel te onrustig in de afwerking.

Memphis Depay - 6: Een nieuwe positie voor Memphis, die door Koeman achter de spits werd geposteerd. De Atlético Madrid-aanvaller zorgde voor enige frivoliteiten en probeerde creativiteit in het spel van Oranje te brengen. Toch kwam Memphis niet uit de verf. Wel zette hij het Nederlands elftal op het goede spoor door met zijn 44ste interlandgoal de 1-0 tegen de touwen te koppen.

Steven Berghuis - 5,5: Berghuis zat opgesloten aan de zijlijn. De Ajacied kreeg bijzonder weinig ruimte en kon met individuele acties niet het verschil maken. Voor rust gaf hij liefst twaalf voorzetten, waarvan er slechts twee bij een ploeggenoot aankwamen. Na rust bleef Berghuis in de kleedkamer achter.

Wout Weghorst - 4,5: Het was niet de wedstrijd van Weghorst. Als spits tegen Gibraltar spelen en niet scoren: kan dat eigenlijk wel? Mogelijkheden kreeg de spits, die het vertrouwen van Koeman krijgt, zeker wel, maar in de afronding was hij zeer ongelukkig. Dat Weghorst zelfs moeite heeft met het verdedigingsduo van Gibraltar, moet ook Erik ten Hag gezien hebben.

Xavi Simons - 6: Simons wilde dolgraag, maar liep zichzelf daardoor nog wel eens voorbij. De spelmaker, die net als Berghuis doorgaans op het middenveld acteert, kwam er op de flanken amper aan te pas.

Invallers:

Cody Gakpo - 6: Gakpo was fris genoeg om na een voedselvergifting een helft te spelen. In die helft kon hij weinig indruk maken en wist hij het spel van Oranje niet naar zich toe te trekken.
Donyell Malen - 6,5: Malen zorgde in tegenstelling tot de andere buitenspelers voor enige vorm van dreiging. De Borussia Dortmund-aanvaller wilde zich graag bewijzen aan Koeman en vormde met Dumfries bij vlagen de tandem uit hun gezamenlijke PSV-periode.
Daley Blind - x: Viel in minuut 63 in voor Wieffer en speelde te kort voor een beoordeling.
Davy Klaassen - x: Viel in minuut 63 in voor Memphis en speelde te kort voor een beoordeling.
Tyrell Malacia - x: Viel in minuut 77 in voor De Ligt en speelde te kort voor een beoordeling.

Ronald Koeman - 5: Een mislukte rentree voor Koeman, die in zijn eerste interlandweek gezichtsverlies heeft geleden. De bondscoach sprak voorafgaand aan de interlandperiode aan overtuigd te zijn van een 4-3-3-systeem, maar het Nederlands elftal blijkt vleugellam te zijn. Heeft Louis van Gaal het dan toch juist gehad, of moet Koeman de tijd krijgen? Na de Nations League-wedstrijden in juni weten we weer.