Zweedse bondscoach loopt helemaal leeg na Karlsson-kritiek

Karlsson onderwerp in Zweedse rel: bondscoach loopt leeg na kritiek

28 maart 2023 om 11:02

Zweden poetste de nederlaag tegen België (0-3) weg met een ruime zege op Azerbeidzjan (5-0), maar toch sloeg de vlam volledig in de pan na afloop. Bondscoach Janne Andersson liep helemaal leeg na kritische vragen over de geringe speeltijd van Jesper Karlsson.

De buitenspeler van AZ scoorde uit een prachtige vrije trap, maar moest het doen met een korte invalbeurt. Analist Bojan Djordjic begreep er niets van dat Karlsson slechts acht minuten speeltijd kreeg, nadat hij tegen de Rode Duivels zelfs helemaal niet van de bank kwam. Andersson werd verweten te defensief te denken, terwijl hij het hele land zou moeten 'vertegenwoordigen'. Dat schoot bij de keuzeheer in het verkeerde keelgat.

"Wie mag er dan niet spelen? Alexander Isak of Viktor Gyökeres? Sorry, maar ik kan precies doen wat ik wil als bondscoach van de nationale ploeg", beet Andersson de oud-speler van Manchester United en Rangers FC toe. Vervolgens maakte hij ook een zinspeling op de Servische roots van Djordjic. "Wie vertegenwoordig jij dan?"

Daar sloeg de analist weer op aan. "Je bent te agressief. Wie zou ik anders vertegenwoordigen? Dit antwoord zal ik niet vergeten. Het is slecht. Het is vrij laag voor een bondscoach van een nationaal team om te zeggen wat je net zei." Andersson ontkende vervolgens dat hij doelde op de achtergrond van Djordjic. "Dat is bullshit", aldus de keuzeheer, die zich aangevallen voelde. "Jullie staan me met z’n vieren te confronteren, verdorie wat slecht. Bedankt, tot ooit." 

Het voorval, dat live op televisie werd uitgezonden, houdt de Zweedse gemoederen flink bezig. Djordjic eist excuses, maar een geïrriteerde Andersson wilde alleen nog kwijt dat hij zich 'misschien slecht had uitgedrukt'.