Elftal van de Week: Feyenoord, Ajax en PSV present

VP's Elftal van de Week: Feyenoord hofleverancier, 'nieuwe Ziyech' van Twente

10 april 2023 om 10:00

Feyenoord maakt de riante koppositie ook waar in VP's Elftal van de Week: met drie spelers zijn de Rotterdammers hofleverancier. Ook Ajax, PSV, Sparta, FC Twente, sc Heerenveen en Vitesse zijn van de partij.

Nick Olij (Sparta)
Voor de twaalfde keer dit seizoen hield Olij zijn doel schoon. Dit keer moest zijn oude club AZ eraan geloven. Na afloop droeg hij de zege op aan zijn overleden opa, met wie hij jarenlang op de tribune zat in Alkmaar.

Gijs Smal (FC Twente)
De absolute assistkoning van Twente heet Smal. Drie (!) leverde hij er zondagmiddag tegen SC Cambuur. De linksback is de eerste die dat namens de Enschedese club voor elkaar heeft gekregen sinds Hakim Ziyech in 2015.

Melle Meulensteen (Vitesse)
Vitesse leeft weer na de broodnodige thuiszege op Go Ahead Eagles (2-0). Zonder écht op te vallen, was Meulensteen van grote waarde voor de Arnhemmers. Ook als middenvelder kan hij prima uit de voeten.

Quilindschy Hartman (Feyenoord)
Eerst een doelpunt voorkomen en vervolgens een doelpunt maken: Hartman deed het tegen RKC Waalwijk, de club waartegen hij acht maanden geleden zijn officiële Feyenoord-debuut maakte.

Erick Gutiérrez (PSV)
Niet Ibrahim Sangaré, maar Gutiérrez kreeg tegen Excelsior een basisplaats. De Mexicaan maakte het waar en is na zijn drie goals tegen SV Spakenburg en Excelsior niet meer alleen de ideale twaalfde man van PSV.

Xavi Simons (PSV)
Simons heeft een abonnement op VP's Elftal van de Week, want ook in speelronde 28 van de Eredivisie behoorde hij tot de beste spelers. De grootste clubs van Europa zullen de tiener van PSV in de gaten houden.

Orkun Kökcü (Feyenoord)
De grote dirigent van Feyenoord, ook tegen RKC. Niet alleen als ouderwetse spelverdeler, maar ook met zijn ongebreidelijke werklust én diepgang was Kökcü door niks en niemand te stoppen.

Steven Berghuis (Ajax)
Veel beter kun je niet spelen in de Johan Cruijff Arena. Op zijn oude, vertrouwde positie van rechtsbuiten had Berghuis een aandeel in alle vier de doelpunten en was hij zelf twee keer trefzeker.

Santiago Gimenez (Feyenoord)
Er staat geen maat op Gimenez. De Mexicaanse spits scoorde zondagavond één keer en was bij vier van de vijf doelpunten direct betrokken. Het roept de vraag op hoelang Feyenoord nog van hem kan genieten.

Tobias Lauritsen (Sparta)
Tegen AZ kopte Lauritsen op fraaie wijze het enige doelpunt van de avond binnen. De 25-jarige spits uit Noorwegen heeft er in de laatste zes speelrondes nog één nodig om in de dubbele cijfers te belanden.

Sydney van Hooijdonk (sc Heerenveen)
De topscorerstitel ligt dit jaar voor het grijpen in de Eredivisie: het is iets waar Van Hooijdonk elke nacht van zal dromen. Na zijn dubbelslag staat de teller op dertien goals en daarmee zit hij Tasos Douvikas en Xavi Simons (veertien stuks) op de hielen.