AZ-talenten flikken het: Youth League-winst is binnen na monsterzege in finale

AZ-talenten flikken het: Youth League-winst is binnen na monsterzege in finale

24-04-2023 19:45
302

De talenten van AZ hebben het geflikt: de Alkmaarders zijn de trotse winnaar van de Youth League. In de finale werden de leeftijdsgenoten van Hajduk Split met maar liefst 5-0 verslagen. AZ is daardoor de eerste Nederlandse ploeg ooit die beslag legt op de Lennart Johansson Trofee.

Door Shamrock Rovers, Rode Ster Belgrado, Eintracht Frankfurt, FC Barcelona, Real Madrid en Sporting Portugal te verslaan, kwam AZ O18 in de finale van de Youth League terecht. In het Zwisterse Genève was Hajduk Split de laatste horde die de ploeg van Jan Sierksma moest nemen. De trainer had weer de beschikking over Mexx Meerdink: nadat hij zondag inviel bij het eerste elftal, nam hij een dag later plaats op de bank in de Youth League-finale.

Al snel werden de verhoudingen en intenties duidelijk: AZ koos de aanval een jaagde op treffers, terwijl Hajduk het achterin dicht probeerde te zetten. De Alkmaarse talenten waren daardoor gevaarlijk, al kwam de Kroatische tegenstander er ook een aantal keer goed uit. Vlak voor rust kreeg AZ echter hulp uit onverwachte hoek: Luka Vušković, die begeert wordt door de Europese top, maakte een oliedomme sliding in de zestien: penalty voor AZ.

Jayden Addai, die tegen Sporting nog de beslissende penalty nam, faalde niet vanaf elf meter: 1-0. Daardoor ging AZ met een geweldige opsteker rusten. Na rust bleef het spelbeeld hetzelfde, tot de zeventigste minuut. Vanaf dat moment ging de ploeg van Sierksma erop en erover. Ernest Poku scoorde twee keer in vijf minuten tijd, met een knal van grote afstand en met een geplaatste poging na een combinatie met de ingevallen Meerdink.

Vanaf dat moment was de wedstrijd gespeeld en wisten de AZ-talenten dat ze met een Europese prijs naar huis zouden gaan. Meerdink zorgde uiteindelijk helemaal zelf voor het slotakkoord: eerst maakte hij na een fraaie actie de 4-0, daarna schoot hij ook de 5-0 nog tegen de touwen. Dat werd ook de einduitslag.

Daardoor kon er een groot AZ-feest losbarsten in Zwitserland. De nummer vier van de Eredivisie is dus de beste van alle 64 Youth League-deelnemers, ook wel de Champions League voor jeugdteams genoemd. Nooit eerder deed een Nederlandse club hetzelfde. Voor de talenten van AZ is het een kroon op een prachtig Europees seizoen, terwijl de Alkmaarse club zijn jeugdopleiding voor heel Europa op de kaart heeft kunnen zetten.