Van Basten roept op tot actie na bekerfinale: 'UEFA en FIFA moeten iets doen'

Van Basten pleit voor verandering na bekerfinale: 'De rest moet zijn mond houden'

1 mei om 23:08

Marco van Basten is zeer ontstemd door het gedrag van de spelers van Ajax en PSV in de finale van de KNVB Beker. San Marco vindt dat het tijd is voor verandering en roept FIFA en UEFA op tot actie.

"Er waren enorm veel overtredingen... Gebaartjes en gezeik bij de scheidsrechter", stelt Van Basten bij Rondo op Ziggo Sport. "Iedereen heeft zich eraan geërgerd. Voetbal op deze manier is slecht naar de mensen toe, de mensen worden er moe van en de spelers moeten daar een beetje mee oppassen. De scheidsrechter is niet meer in staat om het onder controle te houden, de spelers komen allemaal op hem af."

Van Basten pleit voor een verandering in het voetbal. "Spelers moeten niet meer aan de scheidsrechter komen. Er is maar één man die met hem in discussie mag en dat is zijn assistent. De rest moet zijn mond houden, anders krijg je een gele kaart." De voormalig topspits beseft dat het een mondiaal probleem is. "De KNVB kan zoiets ook niet alleen, hier moeten UEFA en FIFA iets aan doen."

"Zij moeten het eens gaan regelen, zodat de scheidsrechter weer de macht heeft. Nu wordt hij aan alle kanten voorbijgelopen. UEFA en FIFA moeten stelling nemen, zodat de scheidsrechter weer de baas is en niet de spelers."