Scherpen over penaltytesten Oranje: 'Psychologische dingen, bijzonder'

Scherpen over Oranje-testen: 'Als je je pink anders hield, duwde hij je niet om'

2 mei 2023 om 18:55

Kjell Scherpen denkt dat er wel degelijk valt te trainen op strafschoppen. De 23-jarige sluitpost van Vitesse kreeg in aanloop naar het WK een uitnodiging van bondscoach Louis van Gaal voor de penaltytesten bij Oranje onder leiding van Peter Murphy.

Na de dramatisch verlopen strafschoppenserie in de bekerfinale tussen PSV en Ajax ligt het fenomeen opnieuw onder een vergrootglas. "Soms wordt er een beetje grappig over gedaan, van: zo'n moment kun je niet nabootsen", stelt Scherpen in de ESPN-podcast Fresia & Milan parkeren de bus. "Daar ben ik het wel mee eens, de momenten met publiek, met druk, dat kun je niet nabootsen natuurlijk."

"Maar je kunt wél op een vaste trap trainen. Dat moet je dan wel een heel seizoen doen, een week is misschien te kort", vervolgt Scherpen, die uitlegt dat Murphy bij het Nederlands elftal vooral naar het psychologische keek. "Het was best wel interessant. Met Murphy was niet op het veld, je doet aan psychologische dingen. De Action Type-oefeningen. Het is wel bijzonder. Hij stelde wat vragen, wat hij ondervindt klopt dan ook met hoe je overeenkomt als persoon."

"Hij had een sheet mee en daar stonden wat dingetjes op", vervolgt Scherpen. "Dan moest je naar één punt kijken en wou hij je omduwen. Bij het ene moment ging het wel, en bij het andere moment als je je pink net iets anders hield werd je niet omgedrukt. Het was heel apart. Ik weet niet precies hoe dat te maken had met penalty’s tegenhouden, maar het was meer hoe je als persoon in elkaar stak. Daardoor konden ze bepalen hoe je in de goal zou staan bij een penalty shoot-out. Het ging niet om het tegenhouden, maar het type persoon je in de goal zet."