'Kassa voor Eredivisie-clubs': Kabelaars bieden tientallen miljoenen meer dan ESPN

'Kassa voor Eredivisie-clubs': Kabelaars bieden tientallen miljoenen meer dan ESPN

4 mei om 07:52

Het Consortium van DELTA Fiber, VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile Nederland komt met een aangescherpt voorstel voor de tv-rechten van de Eredivisie. De achttien clubs krijgen gegarandeerd minimaal 180 miljoen euro netto per jaar.

Dat bevestigt de woordvoerder van de kabelaars aan Voetbal International. Het consortium garandeert dat de Eredivisie straks live te zien zal zijn. "De bedoeling is in ieder geval dat iedereen het kan zien. Maar de partijen werken alleen samen bij het verwerven van de rechten. Waar de Eredivisie straks wordt uitgezonden, gaan ze niet over. Zij geven het signaal door. De clubs bepalen dat straks zelf."

De vier bedrijven staan garant voor de 180 miljoen euro, ook als er geen geïnteresseerde partijen blijken te zijn. "Maar ze gaan ervanuit dat er echt wel een partij komt, waardoor het bedrag hoger zal liggen dan 200 miljoen." De clubs krijgen bovendien meer vrijheid. "Ze krijgen de beschikking over de samenvattingen, buitenlandrechten, sponsoring en de mobiele rechten."

Het bedrag ligt aanzienlijk hoger dan het bod van ESPN voor de periode 2025-2035. Dat bood 167 miljoen per jaar. Sportmarketeer Chris Woerts noemt het voorstel van de telecombedrijven 'kassa voor de clubs'.

De woordvoerder legt ook uit hoe DELTA Fiber, VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile het bedrag kunnen neerleggen. "Ze betaalden in feite de voetbalrechten al. Er werd per aansluiting aan ESPN betaald. Daarmee kwam je al op een bedrag van 172 miljoen. In het vorige contract kwam daar 30 miljoen voor de samenvattingen bij en geld uit sponsoring en de buitenlandrechten. Dat is al meer dan 200 miljoen. Daar gingen kosten van af en van de winst die overbleef, ging 51 procent naar Disney. Nu komt het netto bedrag bij de clubs binnen omdat er geen partij tussen zit."