AD: Mislintat denkt aan buitenlandse coach, ook Van de Beek en Ziyech genoemd

AD: Mislintat neigt naar buitenlandse Ajax-coach, Van de Beek en Ziyech in beeld

3 mei 2023 om 21:26
Laatste update: 3 mei 2023 om 21:58

De kans is klein dat John Heitinga volgend seizoen nog trainer is van Ajax. De twijfels over de positie van de oud-verdediger nemen toe en directeur voetbalzaken Sven Mislintat neigt inmiddels naar een buitenlandse coach. Met dat nieuws pakt het Algemeen Dagblad uit.

Mislintat stelde bij zijn presentatie dat Heitinga op poleposition lag. Na de nederlagen tegen PSV in de Eredivisie en de finale van de KNVB Beker is dat niet meer het geval. De Duitse directeur concludeert dat Heitinga talentvol is, maar ervaring mist voor de zware uitdaging die in de Johan Cruijff Arena wacht.

Ajax ziet echter weinig geschikte alternatieven in Nederland, mede doordat ook Peter Bosz niet als de ideale kandidaat wordt gezien. De zoektocht naar een nieuwe trainer spitst zich daarom toe op het buitenland. Het AD noemt de kans dat er volgend jaar een buitenlander trainer is van Ajax 'zeer reëel'. Dat Mislintat een landgenoot naar voren schuift, ligt dan weer niet in de lijn der verwachting.

Van de Beek en Ziyech
Mislintat wil ondertussen ook de selectie van Ajax transformeren. Daarbij richt hij de pijlen op 'houvast en herkenbaarheid'. De Amsterdammers willen een herkenbare as van dragende spelers, zoals Daley Blind en Dusan Tadic in het verleden. De krant schuift spelers uit de categorie Donny van de Beek en Hakim Ziyech naar voren. Zij zouden een prominente rol kunnen gaan vertolken. Mislintat wil de komende weken onderzoeken welke ex-Ajacieden haalbaar zijn.

Jurriën Timber wordt ook als potentiële leider gezien en iemand waaraan teamgenoten zich kunnen optrekken. Na een minder seizoen is het de vraag of topclubs als Manchester United fors de buidel willen trekken, waardoor Mislintat de verdediger hoopt te verleiden tot een langer verblijf.

Doordat Champions League-voetbal hoogstwaarschijnlijk aan de neus van de Amsterdammers voorbij gaat zullen er wel uitgaande transfers moeten plaatsvinden. Edson Álvarez en Mohammed Kudus lijken hun droomtransfer te krijgen. Mislintat wil hun vertrek opvangen met twee nieuwe middenvelders. Ook een extra verdediger en een spits staan op het lijstje. De voorkeur gaat uit naar directe versterkingen.