De 'gigantische sneltrein' van Wieffer: 'Stak er al met kop en schouders bovenuit'

De 'gigantische sneltrein' van Wieffer: 'Stak er al met kop en schouders bovenuit'

13-05-2023 17:00
45
Author profile picture

Lars Teunissen

Het spectaculaire seizoen van Mats Wieffer nadert zijn climax, nu de middenvelder op het punt staat met Feyenoord de landstitel te veroveren. Bij zijn amateurclub RKSV NEO, waar Wieffer zijn eerste stappen op het voetbalveld zetten, zijn ze trots. VoetbalPrimeur spreekt PR-man Herman Lansink Rotgerink, die de jonge middenvelder groot zag worden.

Minder dan een jaar geleden stond Wieffer nog op het veld in het bizarre promotieduel tussen ADO Den Haag en Excelsior (4-4). Een jaar later is hij een vaste waarde bij Feyenoord, heeft hij zijn debuut voor het Nederlands elftal gemaakt en is er sluimerende interesse vanuit het buitenland. Zijn voetbalverhaal begint in het Twentse Borne, waar hij in de F'jes en E'tjes bij NEO speelde.

"Hij stak er toen al met kop en schouders bovenuit", vertelt Lansink Rotgerink. "Zijn toenmalige trainer, Edwin Mulder, zei onlangs: Hij las het spelletje toen al, hij was enorm streberig en had een neusje voor de goal. Hij had het helemaal. Dat werd goed opgepikt door de academie van FC Twente/Heracles. The rest is history."

Weghorst als leermeester
Wieffer is niet de enige Oranje-international die begonnen is bij NEO. Wout Weghorst, die zelfs nog in het eerste elftal van de amateurclub speelde, is er eveneens groot geworden. Sterker nog: Weghorst heeft de zeven jaar jongere Wieffer onder zijn hoede gehad. "In die tijd hadden we bij NEO een interne competitie. Er waren teampjes waar spelers uit de oudere leeftijdscategorieën bij betrokken waren."

"Wout deed dat ook. Toevallig had hij Mats onder zijn hoede", vertelt Lansink Rotgerink, die aangeeft dat beide spelers hun 'thuis' nog niet vergeten zijn. "Bij Wout is het een iets ander verhaal, want die heeft nog een huis in Borne. Maar Mats heeft nog goed contact met een aantal jongens uit het eerste van NEO. Bij sommige jongens komt hij nog over de vloer."

"Dat zijn dusdanige lijntjes, dat Mats nog verbonden is aan de club", aldus Lansink Rotgerink. "En: zijn ouders wonen in Borne, zijn twee jaar oudere broer Rens is nauw betrokken bij een zaterdagteam van NEO. Dus zijn familie is zeker nog betrokken."

'Een zeer toegevoegde waarde dat je flink wat centen krijgt'
Los van de sportieve successen van zowel Weghorst als Wieffer, heeft de carrière van het tweetal ook financieel impact op NEO. "Het is apart om over geld te praten, want het gaat om de sportieve prestaties van de spelers", benadrukt Lansink Rotgerink. Doordat Weghorst nog tot op late leeftijd bij NEO speelde, ontvangt de club bij iedere transfer een flinke opleidingsvergoeding. Bij Wieffer ligt dat wat lager, toch heeft NEO verdiend aan de stap van Excelsior naar Feyenoord.

"Het bestuur doet het goed, die houden het geld buiten de begroting en doen daar extra dingen van", legt Lansink Rotgerink uit. "Verduurzaming van het sportcomplex, het onderhouden van de kantine, de tribune wordt geüpgraded", somt hij op. "Dat zijn uitstekende bestedingen. Als amateurclub is het van zeer toegevoegde waarde dat je flink wat centen krijgt. Daar moet je dankbaar voor zijn."

Bij NEO wordt liever niet over geld gepraat. Ze zijn vooral heel trots op de prestaties van Wieffer. "Het is in een gigantische sneltreinvaart gegaan. Ik denk dat veel mensen zich achter de oren hebben gekrabd: Wat? Die jongen was niet goed genoeg voor Twente, gaat naar Excelsior en dan naar Feyenoord?", zegt Lansink Rotgerink. "Als je ziet hoe hij zich heeft ontwikkeld en hoe hij een bepalende speler is geworden… Ik denk zeker dat hij nog een paar jaar constant moet zijn in de Eredivisie, maar met zijn manier van spelen zou een Premier League- of Bundesliga-club best wat voor hem zijn."

De kampioenswedstrijd
Er zal vast geen twijfel bestaan dat Lansink Rotgerink zondag met bovengemiddelde interesse voor de televisie zit, als Wieffer met Feyenoord tegen Go Ahead Eagles kampioen kan worden. "Nou, dat is een goede", lacht hij. "Ik heb een familieweekend en bovendien speelt ons eerste elftal een belangrijke wedstrijd in Norg. Wij wachten op een misstapje van de koploper, die die wedstrijden zijn ook belangrijk. Feyenoord wint wel van Go Ahead, maak je daar maar niet druk om."

"Als ik aan voetbal toekom, want mijn familie gaat voor, ben ik toch in Norg en ga ik geen tv kijken, haha."