Heitinga kiest voor veel voetbal en maakt ruimte voor Wijndal: 'Dat heb ik gezien'

Heitinga kiest voor veel voetbal en maakt ruimte voor Wijndal: 'Dat heb ik gezien'

14-05-2023 14:44 Laatste update: 18:49
13

John Heitinga vindt dat Owen Wijndal een nieuwe kans in de basis heeft afgedwongen bij Ajax. De trainer kiest er daarnaast voor om de piepjonge Jorrel Hato centraal achterin te laten starten.

Heitinga heeft een duidelijk doel voor ogen met zijn verschuivingen. "Het belangrijkste is het voetbal van achteruit. We willen het tempo iets versnellen. Jorrel zijn ontwikkeling is heel positief en met Jurriën (Timber, red.) hebben we een linkspoot en een rechtspoot in het centrum. Daar zit veel voetbal in", zegt hij bij ESPN.

Edson Álvarez schuift daardoor een linie naar voren. De Mexicaan vormt een duo met Kenneth Taylor. "Met Kenneth samen wil ik het voetbal zien, een dubbele zes. Je zoekt naar een stukje vastigheid. Dat is ook afhankelijk van hoe de wedstrijd zich ontwikkelt. Als je die bal snel binnenschiet, ga je natuurlijk wat makkelijker voetballen, maar dat is een puzzel elke wedstrijd. Steven Berghuis is er niet bij, hij heeft veel op het middenveld gespeeld bij mij."

Heitinga legt ook uit waarom Wijndal terugkeert in het elftal. "Ik vond dat hij goed inviel tegen AZ. Ook in de combinatie pakte hij vaak goed de overlap. Dat is wel de Owen Wijndal die ik heb gezien bij AZ. Hij is natuurlijk gekomen en moet vechten voor zijn plek. Doordat Jorrel nu doorschuift komt er een plek vrij op linksback."

Volgens Heitinga heeft Wijndal het lastig gehad. "Er zijn veel spelers gegaan en er zijn er veel gekomen. Dan moet je een nieuw elftal gaan formeren. Ik zie veel verschil bij Owen op de trainingen en als hij invalt. Je wordt gehaald als basisspeler en je komt op de bank, dat moet je incasseren. Dan moet je gaan vechten. Ik heb een jongen gezien die met zijn arbeid en invalbeurten laat zien dat hij wil. Hij moet ervoor zorgen dat hij de nummer één wordt op zijn positie."

Tenslotte gaat Heitinga nog in op zijn eigen situatie. De oud-verdediger ontsnapt niet aan kritiek. "Weet je wat het is, iedereen zal een mening hebben, maar je bekijkt het vanuit je eigen perspectief. Ik weet waar ik mee bezig ben. Ik ben ingestapt om te helpen en we zullen zien welke keuzes er gemaakt gaan worden."

Luister nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal de podcast!