VP Award 2023: Simons, goudhaantje van PSV en Nederland, is de allerbeste

VP Award 2023: Simons, goudhaantje van PSV en Nederland, is de allerbeste

29-05-2023 12:30 Laatste update: 13:06
101

Het moment is daar: de winnaar van de VP Award 2023 wordt gekroond. Nummer vijf Santiago Gimenez, nummer vier Dávid Hancko, nummer drie Edson Álvarez en nummer twee Orkun Kökcü zijn in het zonnetje gezet, nu is het tijd om de winnaar bekend te maken. Xavi Simons was dit seizoen de allerbeste en verovert de gouden medaille.

Zijn roem snelde hem vooruit: in de jeugd van FC Barcelona groeide Xavi Simons uit tot social media-ster en bij Paris Saint-Germain deelde hij de kleedkamer met grootheden als Lionel Messi, Kylian Mbappé en Neymar. Maar wat de spelmaker nu precies in zijn mars had? Weinig mensen die dat aan het begin van het seizoen konden vertellen.

Het antwoord kwam van Simons zelf. De twintigjarige aanvallende middenvelder speelde zich al snel in de basis bij PSV en maakte een even indrukwekkende als komeetachtige ontwikkeling door. Ondanks zijn jonge leeftijd nam hij de Eindhovenaren bij de hand en hielp hij zijn ploeg meermaals over het dode punt. Het resultaat: negentien doelpunten en negen assists in de Eredivisie.

Het hoogtepunt
Het seizoen van Simons staat bol van de hoogtepunten. Hij won met PSV de Johan Cruijff Schaal en de KNVB Beker, maar vooral persoonlijk bereikte hij hoge pieken. Zo was hij in april niet te stoppen in de Eredivisie-topper tegen Ajax (3-0), met een goal en een assist. Ook speelde Simons zich in de WK-selectie van Oranje, waarvoor hij debuteerde in de achtste finale tegen de Verenigde Staten. In maart kreeg hij zijn eerste basisplaats: in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk. En wat te denken van zijn slotakkoord: twee goals tegen AZ, waarmee Simons zich kroonde tot (gedeeld) topscorer van de Eredivisie.

Conclusie VP
Het verschil met nummer twee Kökcü was bijzonder klein, maar op de eindzege van Simons valt weinig af te dingen. Het is ongekend knap dat hij op deze leeftijd met zijn individuele kwaliteiten al zó verpletterend bepalend is voor PSV. De Eindhovenaren moeten hem zien te verleiden tot een langer verblijf, want buitenlandse interesse kan niet uitblijven. Het Nederlandse voetbal heeft een nieuw goudhaantje.