Engeland in de ban van Toney: 'gokverslaafde' zette in op nederlaag eigen club

Engeland in de ban van Toney: 'gokverslaafde' zette in op nederlaag eigen club

26 mei 2023 om 13:11
Laatste update: 26 mei 2023 om 13:25

Engeland is in de ban van Ivan Toney. De Engelse spits is gediagnosticeerd als 'gokverslaafde' en heeft in het verleden meer dan eens gegokt op een nederlaag van zijn eigen team, meldt de Engelse voetbalbond (FA).

Toney kreeg deze maand te horen dat hij maandenlang geschorst zou worden, omdat hij meerdere keren gegokt had op wedstrijden. Hij zou 232 keer de regels van de Engelse voetbalbond hebben overtreden. Van die bets zou Toney zestien keer op zijn wedstrijd hebben gegokt en elf keer deed hij ook daadwerkelijk mee in dat duel. Dertien keer gokte hij dat zijn eigen broodheer Newcastle United zou verliezen.

Ook is Toney gediagnosticeerd als gofverslaafde en hiervoor moet hij worden behandeld. De spits zou geen controle hebben over zijn eigen daden als het gaat om gokken en door die verslaving viel zijn straf ook lager uit. Toney mag geen wedstrijd spelen tot januari 2024 en hij mag ook niet met zijn ploeggenoten trainen, tot september. Dan zal zijn straf echt definitief worden.

Op dit moment speel Toney in dienst van Brentford, maar ten tijde van de gokschandalen was hij speler van Newcastle United. Hij werd in die periode wel verhuurd aan Wigan Athletic en Scunthorpe United. Hij gokte dus veel op wedstrijden van Newcastle United, terwijl hij daar geen actief speler was.