Bizar huzarenstukje op slotdag: Bayern München is toch wéér kampioen

Bizar huzarenstukje op slotdag: Bayern München is toch wéér kampioen

27-05-2023 17:26 Laatste update: 17:30
138

Bayern München heeft zich op een bloedstollende laatste speeldag in de Bundesliga toch wéér tot kampioen van Duitsland gekroond. Na een achtbaan van emoties voor Bayern en Borussia Dortmund staat Der Rekordmeister met de schaal in handen door een 1-2 zege bij FC Köln.

Het rommelde dit seizoen bij Bayern, dat onder meer besloot om trainer Julian Nagelsmann te vervangen door Thomas Tuchel. Die wissel betekende zeker geen beterschap. Na de harde thuisnederlaag tegen RB Leipzig vorige week, leek Dortmund de hegemonie na tien jaar eindelijk weer eens te doorbreken. Toen de rookwolken zaterdag waren opgetrokken stond Bayern echter toch weer met de landstitel in handen.

Voor Bayern volstond op voorhand alleen een zege. Met Matthijs de Ligt, Ryan Gravenberch en Noussair Mazraoui in de basis zette de recordkampioen die missie al snel kracht bij. Kingsley Coman sneed naar binnen en schoot fraai raak. Bayern voerde de boventoon en leek kort voor rust op 0-2 te komen. Leroy Sané rondde af na een steekpass van Serge Gnabry, maar de VAR keurde de treffer af vanwege hands.

Desondanks stond de ploeg van Tuchel er goed voor, in de wetenschap dat Dortmund tegen een 0-2 achterstand aankeek. In de tweede helft ontstond er op beide velden echter een bloedstollend gevecht. Köln gaf zich niet gewonnen en sloeg tien minuten voor tijd toe. Na hands van Gnabry ging de bal op de stip en Dejan Ljubicic schoot raak (1-1). Op dat moment leek de titel weer naar Die Borussen te gaan.

Dat was buiten goudhaantje Jamal Musiala gerekend. Het supertalent viel na 85 minuten in en maakte er in de 89ste minuut 1-2 van. Het bleek genoeg voor het kampioenschap, want Dortmund bleef steken op een 2-2 gelijkspel. Voor Bayern is het de elfde landstitel op rij en de 33ste in de clubhistorie. Het is een onverwachte opsteker na een turbulent jaar.