'Hoge woord is eruit: Ajax gaat niet door met Heitinga als hoofdtrainer'

'Hoge woord is eruit: Ajax gaat niet door met Heitinga als hoofdtrainer'

01-06-2023 15:04 Laatste update: 15:18
153

Het hoge woord is eruit: John Heitinga is volgend seizoen niet meer de hoofdtrainer van Ajax. Dat melden De Telegraaf en Voetbal International donderdag. De Amsterdamse club heeft besloten een andere weg te bewandelen.

Donderdag ging directeur Sven Mislintat in gesprek met Heitinga. Daarin kreeg de coach te horen dat hij volgend seizoen niet meer voor de groep staat. Heitinga heeft in Amsterdam nog een contract tot medio 2025 als assistent, maar het is nog onduidelijk wat de club van plan is met de oud-verdediger. Volgens De Telegraaf vinden veel mensen binnen Ajax 'dat de club een morele verplichting heeft hem weer verder op weg te helpen in zijn prille trainersloopbaan'.

Het nieuws over Heitinga hing al even in de lucht. De oefenmeester stapte in februari in als interim-coach na het vertrek van Alfred Schreuder en begon met een sterke reeks. Daarna volgden echter veel teleurstellingen. Zo verloor Ajax in eigen huis van Feyenoord, werd de bekerfinale tegen PSV ook niet gewonnen en raakte de titel steeds verder uit zicht. Uiteindelijk eindigde Ajax het teleurstellende seizoen ternauwernood als derde.

Bij zijn binnenkomst in Amsterdam vertelde Mislintat nog dat Heitinga op pole position lag om ook volgend jaar de hoofdtrainer te zijn. Daarna ging het echter bergafwaarts met de resultaten. In de komende periode zal moeten blijken wie de nieuwe coach van Ajax wordt. In de wandelgangen wordt de naam van Peter Bosz nadrukkelijk genoemd, terwijl ook Kasper Hjulmand en Kjetil Knutsen in beeld zouden zijn bij de nummer drie van de Eredivisie.

Volgens De Telegraaf was Heitinga aanvankelijk helemaal niet van plan om in te stappen als interim-trainer, omdat hij zonder voorbereiding of trainingskamp aan de klus moest beginnen. Edwin van der Sar en Maurits Hendriks zouden echter 'een dringend beroep' op de clubliefde van Heitinga hebben gedaan, waarna hij alsnog overstag ging.