Van der Sar vertrekt bij Ajax: zeven mogelijke opvolgers van de algemeen directeur

Van der Sar vertrekt bij Ajax: zeven mogelijke opvolgers van de algemeen directeur

31-05-2023 14:10 Laatste update: 14:11
109

Ajax moet op zoek naar een opvolger van Edwin van der Sar. De algemeen directeur is 'op' en houdt de eer aan zichzelf. RvC-voorzitter Pier Eringa gaf al aan dat de voorkeur uitgaat naar iemand met een Ajax-achtergrond. VoetbalPrimeur denkt mee en zet de mogelijke kandidaten op een rijtje.

Interne kandidaten

Menno Geelen
Geelen timmert al enkele jaren aan de weg als commercieel directeur in de Johan Cruijff Arena. Hij ligt goed in de organisatie en geldt vaak als vooruitgeschoven pion tijdens besprekingen met andere clubs in binnen- en buitenland. Niet voor niets schreef Voetbal International dat hij – in de toekomst - als natuurlijke opvolger van Edwin van der Sar wordt gezien binnen Ajax. Die tijd zou nu sneller dan verwacht kunnen aanbreken.

Het nadeel van de 41-jarige Geelen is dat hij alleen op commercieel vlak zijn strepen heeft verdiend. Om alle grote dossiers op zijn bordje te leggen en hem op te zadelen met alle onrust binnen de club, is een risico. Als Ajax nog een rampjaar beleeft, dan zou dat een veelbelovende directeur - die al uitstekend werk verricht in zijn huidige functie - kunnen beschadigen.

Maurits Hendriks
Ajax verraste in september 2022 met de komst van Hendriks. De voormalig hockeycoach en technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF kreeg als Chief Sports Officer de opdracht om de topsportcultuur te versterken. Hij is verantwoordelijk voor de jeugdopleiding, de Ajax-vrouwen en de specialistische afdelingen van de voetbalselecties.

De 62-jarige Hendriks deed inmiddels flink wat organisatorische ervaring in de topsport op. Binnen Ajax moet hij voor professionalisering zorgen, maar uit berichtgeving van De Telegraaf valt op te maken dat hij niet al te zachtzinnig te werk gaat. Voor zijn doorschuiven dreigt het – met name bij de achterban - aan draagvlak te ontbreken. De onrust zou daarmee meteen weer losbarsten.

Andere kandidaten

Jordi Cruijff
Toeval of niet: een week geleden werd Cruijff 'in de wandelgangen' gelinkt aan Ajax. De zoon van de legendarische nummer veertien zou de macht kunnen krijgen, werd met enig voorbehoud gesteld. De negenvoudig international heeft de handen straks vrij na zijn aangekondigde vertrek FC Barcelona. Veelzeggend is dat ze hem in Camp Nou met pijn in het hart zien gaan.

Cruijff was adviseur van preses Joan Laporta en sportief directeur bij de Catalanen. Hij had een grote stem in het technische beleid. Eerder was hij succesvol bij Maccabi Tel Aviv. Daarentegen diende Cruijff nog nooit als algemeen directeur. Wel zou hij als geen ander het gedachtengoed van zijn vader kunnen uitdragen, zoals die laatste ooit voor ogen had met de Fluwelen Revolutie.

Danny Blind
Blind besloot na het WK niet terug te keren als commissaris technische zaken bij Ajax. De voormalig assistent van Louis van Gaal verklaarde zijn handen vrij te willen houden, maar uitte recent ook stevige kritiek op het transferbeleid. Verder speelde de situatie rond zoon Daley Blind een rol. De belangrijkste boosdoeners in de ogen van Danny Blind, Gerry Hamstra en Alfred Schreuder, zijn inmiddels echter weg.

Blind was jarenlang een belangrijke steun voor Marc Overmars en ook Van der Sar bij Ajax. De directeuren konden sparren met de ervaren ex-aanvoerder, die al tal van functies binnen de club bekleedde. Hij weet hoe de hazen lopen, maar de rol van algemeen directeur zou ook voor hem nieuw zijn.

Demy de Zeeuw
De Zeeuw is op het eerste oog misschien een vreemde eend in de bijt. De voormalig middenvelder speelde twee seizoenen in Amsterdam. Na zijn spelerscarrière bleek er echter een succesvolle ondernemer in hem schuil te gaan. Onder zijn leiding groeide BALR uit tot een miljoenenbedrijf en ook staat hij aan de basis van het bekende voetbalaccount 433.

De veertigjarige De Zeeuw zou voor een frisse wind kunnen zorgen binnen Ajax, als hij tenminste openstaat voor de uitdaging. Bovendien ligt het wellicht meer voor de hand om eerst in een commerciële rol zijn weg te vinden binnen de club.

Patrick Kluivert
Clarence Seedorf en Nigel de Jong werden gestrikt door de KNVB, maar met Patrick Kluivert heeft een ander clubicoon zijn handen nog wel vrij. De oud-spits kan terugkijken op een rijke carrière in de top. Hij ging vervolgens bij Van Gaal in de leer (AZ en Oranje), leidde de beloften van FC Twente naar de titel en was bondscoach van Curaçao. Maar uiteindelijk koos hij toch een ander pad.

Kluivert was respectievelijk directeur voetbalzaken en hoofd jeugdopleiding bij Paris Saint-Germain en FC Barcelona. Het bleken niet de makkelijkste clubs om voor te werken en het was dan ook geen lang leven beschoren. Gezien zijn naam in het voetbal en als kind van de club, is Kluivert een ideaal uithangbord voor Ajax. Het ontbeert hem echter aan ervaring voor deze rol.

Michael Kinsbergen
Als Ajax na Van der Sar meer ziet in een bestuurlijk zwaargewicht, dan kom je al snel bij Kinsbergen uit. Hij was tussen 2012 en 2015 al algemeen directeur van de Amsterdammers. In die periode legde hij onder meer de basis voor de succesvolle sponsordeal met Ziggo Sport. Ook was hij verantwoordelijk voor het inwerken van Van der Sar, die uiteindelijk in 2016 het stokje overnam van Dolf Collee.

Kinsbergen was overigens bevriend met Johan Cruijff, nadat de twee elkaar in de Verenigde Staten hadden leren kennen. De clublegende uitte in 2015 dan ook zijn ergernis toen de 64-jarige bestuurder aan de kant was geschoven.

Conclusie
Pier Eringa, voorzitter van de RvC, is duidelijk: hij wil iemand met een 'Ajax-achtergrond' in de top toevoegen. Het biedt ruimte voor interpretatie, maar het doorschuiven van 'kroonprins' Menno Geelen is een serieuze optie. Hij lijkt een streepje voor te hebben op collega Maurits Hendriks. Zijn huidige functie zou dan weer ingevuld kunnen worden door een oud-speler als Demy de Zeeuw.

Om Geelen tot droomkandidaat te bestempelen gaat echter wat ver. Dat lijkt voor veel Ajacieden toch Jordi Cruijff te zijn. Hij zou het gedachtengoed van zijn vader laten terugkeren. Bovendien staat  de huidig Barça-bestuurder op zéér goede voet met Peter Bosz. De twee werkten in Israël al samen. Met Cruijff zou ook de rode loper worden uitgerold voor een terugkeer van Bosz.

Het valt niet helemaal uit te sluiten dat Ajax, gezien de stevige dossiers die de laatste jaren voorbij kwamen, ook een ervaren bestuurder in huis wil halen. In dat geval is wellicht een rol weggelegd voor Kinsbergen, naast een boegbeeld à la Cruijff of één van de andere kandidaten. Ajax is aan zet.