Waarom Ajax in de Europa League-finale voor het AS Roma van Mourinho juicht

Waarom Ajax in de Europa League-finale voor het AS Roma van Mourinho juicht

31 mei - 11:45 Laatste update: 11:50
136

Ajax viel voor het eerst sinds het seizoen 2009/2010 buiten de top-twee van de Eredivisie, waarmee 'slechts' een ticket voor de play-offs van de Europa League werd verdiend. Er lonkt echter nog een ontsnappingsroute: met wat hulp van AS Roma kunnen de Amsterdammers die voorronde overslaan.

Ajax zal woensdagavond in spanning naar de Europa League-finale tussen AS Roma en Sevilla kijken. Er is namelijk nog een kans dat de Nederlandse topclub zich direct plaatst voor de groepsfase van het tweede Europese clubtoernooi. Daarvoor moet de ploeg van José Mourinho allereerst aan het langste eind trekken in Boedapest.

Mocht Roma in die missie slagen, dan wacht nog een volgende klus voor I Giallorossi. Tijdens de ontknoping van de Serie A op zondag moet minimaal de zesde plaats worden veiliggesteld. Laagvlieger Spezia is de tegenstander in het Stadio Olimpico.

De zesde plek geeft in Italië recht op directe plaatsing voor de groepsfase van de Europa League. De Romeinen verdienen bij winst op Sevilla echter al een Champions League-ticket. Het tweede Europese ticket van AS Roma schuift in dat geval automatisch door. Niet naar de nummer zeven van de Serie A, maar naar de nummer zeven op de coëfficiëntenranglijst. Dat is Nederland. Ajax heeft in de Eredivisie het Europa League-ticket op zak en is dan de gelukkige. 

Samenvattend: als Roma de Europa League-finale wint en minimaal als zesde eindigt in de Serie A, dan speelt Ajax volgend seizoen in de groepsfase van de Europa League. Mochten de Romeinen steken laten vallen, dan spelen de Amsterdammers op 24 en 31 augustus in de play-offs van de Europa League. De loting hiervoor vindt op 7 augustus plaats.

De situatie in de Serie A:

Atalanta speelt nog tegen Monza, Juventus gaat op bezoek bij Udinese.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s