Bizar verhaal Mark van Bommel

Bizar: man die Van Bommel wilde overvallen 'wilde contract bij Antwerp afdwingen'

31 mei 2023 om 13:20
Laatste update: 31 mei 2023 om 14:18

De man die in oktober 2022 gewapend opdook voor de neus van Mark van Bommel had niet de intentie om een carjacking te plegen, of om het dure horloge van de Royal Antwerp-trainer buit te maken. Volgens het Belgische OM wilde hij Van Bommel dwingen hem een contract te geven bij de Belgische club. 

Van Bommel werd in oktober van vorig jaar opgewacht bij de parkeergarage van zijn appartementsgebouw. "In ware commandostijl werd hij verblind met een zaklamp en bedreigd met een vuurwapen", aldus zijn advocaat John Meas, geciteerd door Het Nieuwsblad. Van Bommel reed snel achteruit, ramde daarbij een geparkeerde auto en wist uiteindelijk te ontsnappen. 

Dankzij een AirTag wist de Belgische politie de dader uiteindelijk te traceren. De tracker leidde de politie naar het asielcentrum in het Belgische Kapellen. In eerste instantie werd gedacht dat Jamaleh Haban M, een 25-jarige Somalische man die volgens het OM beweert zeventien te zijn, het gemunt had op de Porsche of op het horloge van Van Bommel. 

Inmiddels is zijn GSM uitgelezen. Uit die analyse is een heel nieuw motief naar voren gekomen. "Hij probeerde een contract bij Antwerp, de werkgever van mijn cliënt, af te persen", aldus Maes. "Die gsm bevatte een schat aan informatie." Zo bleek dat de man eerder al op de foto was gegaan bij de parkeergarage van Van Bommel en was er een filmpje te zien waarop hij met een vuurwapen poseerde. Tegen Jamaleh Haban M is nu vijf jaar cel geëist. 

Uiteindelijk is een van oorsprong Arabisch bericht vertaald naar een Engels audiobestand. "Luister Mark, het leven van je familie hangt hier van af, laat mij een profspeler worden. Ga niet naar de politie, we zullen jou en je familie vermoorden. We weten waar je woont", luidde het. Het incident heeft een grote impact gehad op Van Bommel, die zelf niet aanwezig was op de rechtbank. "Hij durft niet meer thuis te slapen en leeft op hotel", vertelde Maes.