Valencia ontsnapt aan degradatie op enerverende slotdag, tranen bij Valladolid

Valencia ontsnapt aan degradatie op enerverende slotdag, tranen bij Valladolid

4 juni om 23:04
Laatste update: 5 juni om 10:04

Valencia is ontsnapt aan degradatie uit La Liga op een zinderende slotdag. Los Che speelden gelijk bij Real Betis en kregen een handje hulp van Getafe en Espanyol. Daardoor blijft de club actief op het hoogste niveau. Dat geldt ook voor Celta de Vigo, UD Almería en Getafe. Voor Real Valladolid is het doek wel gevallen.

Real Betis - Valencia 1-1
Op de laatste speeldag was de spanning om te snijden in de onderste regionen van La Liga. Maar liefst zes teams moesten nog vrezen voor degradatie, waaronder Valencia, waar Justin Kluivert in de spits begon. Bij een overwinning op Betis zou de gevallen grootmacht zeker zijn van directe handhaving, maar na enkele seconden kwam de thuisploeg via Ayoze Pérez op voorsprong.

Door ongunstige tussenstanden op andere velden moest Valencia even serieus vrezen voor degradatie. Toch kwam het uiteindelijk niet zo ver. In de 71ste minuut wist Diego López de stand gelijk te trekken voor Valencia, terwijl er ook goed nieuws volgde uit Barcelona en Valladolid. Daardoor blijft het noodlijdende Valencia degradatie bespaard en kan het komende zomer gaan werken aan een nieuwe start.

Celta de Vigo - FC Barcelona 2-1
Voor Celta was de opdracht duidelijk tegen Barcelona: bij een overwinning op de landskampioen speelde de ploeg zichzelf veilig. Celta had geluk dat de Catalanen hun dramatische vorm, die is begonnen na het behalen van de titel, in het noorden van Spanje voortzetten: door twee goals van Gabri Veiga won de thuisploeg met 2-1, waardoor het ook volgend seizoen op het hoogste niveau actief is.

Real Valladolid - Getafe 0-0
Vooraf leek de kans enorm dat één van deze twee ploegen zou gaan degraderen. Getafe had sowieso genoeg aan een punt, terwijl Valladolid moest winnen. De thuisploeg had echter de nodige moeite om door de muur van Getafe heen te breken. Het kreeg tijdens de wedstrijd wel even goed nieuws. Door de tussenstanden op de andere velden zou een gelijkspel plots ook genoeg kunnen zijn voor handhaving. Na het laatste fluitsignaal bleek niets echter minder waar: door een late goal van Almería degradeert Valladolid naar de Segunda División. Getafe blijft wel op het hoogste niveau actief.

Espanyol - Almería 3-3
Het al gedegradeerde Espanyol speelde zelf nergens meer voor tegen Almería, maar het zou alle andere degradatiekandidaten wel een enorm goede dienst bewijzen door een resultaat te boeken tegen de club uit het zuiden van Spanje. In de eerste en tweede helft kwam Espanyol op voorsprong, maar twee keer volgde een snel antwoord van Almería.

Een kwartier voor tijd leek de beslissing te vallen: de achttienjarige Luca Koleosho maakte de 3-2, wat voor veel gejuich op andere velden zorgde. Espanyol heeft Almería echter niet mee kunnen nemen in zijn val naar de Segunda División: Adrián Embarba maakte in de absolute slotfase nog de 3-3 vanaf de strafschopstip, waardoor Almería zich toch nog handhaaft.

Overige uitslag
Elche - Cádiz 1-1