Van Basten schrijft brief aan Infantino

Van Basten richt zich tot FIFA-baas over spelbederf: 'Wanneer onderneem je actie?'

8 juni om 07:32
Laatste update: 8 juni om 09:44

Marco van Basten hoopt door middel van een geschreven brief door te dringen tot FIFA-baas Gianni Infantino. De Nederlandse oud-speler wil dat Infantino gaat overwegen zuivere speeltijd in te voeren om spelbederf te voorkomen. 

Volgende de legendarische spits wordt het voetbal verpest door het gedrag van de spelers. 'Omdat iedereen met van alles en nog wat bezig is, behalve met het spel zelf. Het is droevig. Bij AS Roma tegen Sevilla dacht ik in de rust: het is een Europacup-finale, maar ik ben het kijken beu. Ik ben overgeschakeld naar het kijken van een serie', schrijft Van Basten. 'Naar voetbal kijken wordt een vermoeiende klus zo.'

Van Basten hoopt dat Infantino overweegt om twee regels door te voeren. Ten eerste: alleen de aanvoerder praat nog met de scheidsrechter, alle andere spelers blijven weg. Gebeurt dit toch? Dan krijgt de speler geel, zelfs als deze al geel heeft. De tweede maatregel betreft zuivere speeltijd. 'Je ziet dat er sinds het WK in Qatar wel meer extra tijd wordt bijgetrokken, maar dat is nutteloos als spelbederf en onderbrekingen ook in die extra tijd schering en inslag zijn', meent Van Basten.

Volgens Van Basten reflecteert het wangedrag in de voetballerij nameijk ook in de maatschappij. 'Je hebt zo’n dieptepunt gezien als bij AS Roma - Sevilla. Qua wedstrijd, maar ook hoe de spelers en trainers zich gedragen, schandalig. En een dag later wordt die arbiter aangevallen door fans op een vliegveld. Voetbal heeft zoveel invloed op de maatschappij. Dan moet je als FIFA en als Infantino toch denken: we gaan direct grenzen stellen en die bewaken?', besluit Van Basten.