Historische promotie lonkt: de bijzondere voetbalreis van Almere City

De bijzondere reis van Almere City: van Amsterdam, Omniworld naar vijfjarenplan

12 juni 2023 om 11:15

Almere City debuteert volgend seizoen in de Eredivisie. Ook in de return werd FC Emmen zondagavond verslagen. VoetbalPrimeur duikt in de bijzondere geschiedenis van de jongste betaald voetbal organisatie van Nederland.

De oorsprong van Almere City ligt niet in Almere, maar in Amsterdam. In 1954 wordt in de hoofdstad BVC Amsterdam opgericht. Na een fusie eind jaren '50 richt de supportersvereniging van het oude BVC in 1959 een nieuwe club op: De Zwarte Schapen. Negentien jaar later gaat de club na een nieuwe fusie verder onder de naam Argonaut-Zwarte Schapen, terwijl de club tussen 1988 en 1992 FC Sloterplas heet.

Nadat de club een halfjaar geroyeerd is door de KNVB, heeft de club weinig leden over. Voorzitter Richard Smith heeft echter nog altijd torenhoge ambities met de club. In 1995, op het moment dat de club onder trainer en voormalig Oranje-international Johnny Rep voor het eerst in de historie de hoofdklasse bereikt, verhuist De Zwarte Schapen naar Almere.

FC Omniworld
Het eerste jaar in Almere verloopt niet zoals gehoopt en de club degradeert. Na één jaar kan er wederom promotie naar de hoofdklasse gevierd worden en gaat de club verder onder de naam Sporting Flevoland. De gemeente Almere heeft dan al plannen ingezet om een topsportklimaat te creëren. Volleybal en basketbal wordt in Almere al op het hoogste niveau uitgeoefend, voetbal nog niet.

Het project wordt het Omniworld sportproject genoemd. Vlak na de eeuwwisseling verandert de naam van Sporting Flevoland in FC Omniworld. Mede door traag lokaal politiek handelen voldoet de club pas in 2005 aan alle voorwaarden van de KNVB om toe te treden tot het betaalde voetbal.

De entree
Op 12 augustus 2005 is het zover: de eerste wedstrijd van FC Omniworld in het profvoetbal. De historische dag eindigt in een deceptie. Door hevige regenval is het kunstgrasveld in het toenmalige Mitsubishi Forklift Stadion afgekeurd, waardoor de entree uitgesteld moet worden. Precies een week later debuteert FC Omniworld alsnog in het betaalde voetbal. Het duel met FC Eindhoven gaat met 2-0 verloren. Omniworld eindigt het debuutseizoen als negentiende.

Op eigen benen
Per ingang van het seizoen 2010/2011 heet de club geen FC Omniworld meer. De Flevolanders trekken zich los van het Omniworld-project en gaan verder onder de naam Almere City FC.

Het volgende hoogtepunt in de clubgeschiedenis laat dan nog even op zich wachten. In het najaar van 2014 sleept Almere City de eerste periodetitel in de clubhistorie in de wacht. Vincent Janssen heeft een groot aandeel in het succes. Voor het eerst neemt Almere aan het eind van het seizoen deel aan de play-offs voor promotie. Daarin is De Graafschap uiteindelijk te sterk.

Vijfjarenplan
In 2016 stelt Almere het vijfjarenplan op. Simpel gezegd moet de club binnen vijf jaar Eredivisie-waardig worden. Van promotie is het in 2021 nog niet gekomen. "Dat steekt niet, het maakt alleen de honger nog groter", zegt algemeen directeur John Bes in 2022. "En het is ondertussen ook zo: naarmate we verder gaan en alleen maar beter worden, zal het fundament alleen maar sterker worden. Dus de kans dat we promoveren wordt groter, maar ook de kans dat we ons daarna zullen handhaven wordt ook groter. Als wij maar weer beter worden dan dit jaar. Zo zitten we weer heel positief in de wedstrijd naar de komende jaren toe."

Op een haar na…
De negende plaats in de eindrangschikking van de Jupiler League in het seizoen 2017/2018 is net genoeg voor Almere om deel te nemen aan de play-offs. In de eerste ronde wordt FC Volendam uitgeschakeld en ten koste van Roda JC plaatst de club zich voor de finale. Na een 1-1 remise in het Yanmar Stadion eindigt het duel op De Vijverberg in 2-1, in het voordeel van De Superboeren. Almere moet de stap naar de Eredivisie nog even uitstellen.

Maar 2023 wordt het jaar van de promotie naar de Eredivisie. Onder leiding van Alex Pastoor hebben de Almeerders hun missie voltooid, nadat zondagavond de genadeklap werd uitgedeeld aan FC Emmen.