Van Basten sloeg Ajax-aanbod af: 'Voor besturen ben ik veel te direct'

Van Basten werd benaderd door Ajax: 'Heb ik helemaal geen trek in'

9 juni om 08:16

Marco van Basten benadrukt dat hij geen heil ziet in een bestuurlijke rol bij Ajax. De tweevoudig Wereldvoetballer van het Jaar erkent dat hij wel is benaderd door de Amsterdammers.

Van Basten luidt deze week de noodklok in een persoonlijke brief aan FIFA-voorzitter Gianni Infantino. De voormalig trainer van Ajax en Oranje ergert zich aan het toenemende spelbederf en wangedrag van spelers tijdens wedstrijden. Hij pleit daarom onder meer voor de invoering van zuivere speeltijd. 

Van Basten uit zijn kritiek op persoonlijke titel, hoewel zijn woorden extra impact kunnen hebben als hij een officiële functie heeft in het voetbal. "Maar dat zoek ik niet. Ik ga niet ten strijde trekken vanuit een bestuursfunctie hier of daar", reageert hij in Het Parool. "Ik ben een kijker die goed voetbal wil zien. En ik denk dat het goed is dat ik dit aanzwengel. Niet geschoten is altijd mis."

De oud-topspits bevestigt dat hij wel in beeld is geweest bij Ajax, maar hij acht zichzelf niet geschikt voor een bestuurlijke rol. "Ik ben wel gebeld, een tijd geleden bijvoorbeeld door Edwin van der Sar. Dat ging over een rol in de raad van commissarissen bij Ajax. Maar daar heb ik helemaal geen trek in. Voor besturen ben ik veel te direct en wil ik te snel."