Treble-droom voltooid: Man City verslaat Inter en wint ook de Champions League

Treble-droom voltooid: Man City verslaat Inter en wint ook de Champions League

10-06-2023 22:55
190

Manchester City heeft voor het eerst in de clubhistorie de Champions League gewonnen. In een tactisch schaakspel trokken The Citizens binnen negentig minuten aan het langste eind: 1-0. Na het winnen van de Premier League en de FA Cup is de treble-droom voltooid.

Twee Nederlanders stonden in het Atatürk Olympisch Stadion aan de aftrap. Bij City begon Nathan Aké links in de driemansdefensie, terwijl Denzel Dumfries bij Inter de rechterwingback was. De openingsfase bood weinig spektakel. Los van een grote kans voor Bernardo Silva kwam City niet in de buurt van het vijandelijke doel. De Italianen zakten - zoals misschien verwacht - niet in en zetten hoog druk. Het vroege drukzetten resulteerde in mogelijkheden voor Nicolò Barella en Lautaro Martínez.

Op het halfuur de grootste kans van de eerste helft: Erling Haaland kwam oog in oog met Inter-goalie André Onana, maar moest zijn meerdere erkennen in de Kameroener, die met diens linkerhand redde. Nog voor rust kreeg City een flinke klap te verwerken. Kevin De Bruyne raakte na een persoonlijk duel geblesseerd en kon niet verder. De Belg werd vervangen door Phil Foden.

Met de brilstand op het scorebord begonnen beide ploegen aan het tweede bedrijf, dat net als de eerste moeilijk loskwam. City had het merendeel van de tijd de bal, terwijl Inter Ederson met schoten van afstand testte. Een kwartier in de tweede helft kwam Romelu Lukaku voor Edin Dzeko om het verschil te maken. De goal viel echter aan de andere kant. Na eerst een geweldige kant voor Martínez aan de ene kant, tekende Rodri met een bekeken schot van afstand voor de openingstreffer.

Pas na de 1-0 werd de tactiek van beide kanten iets overboord gegooid en werd er op het scherpst van de snede gevoetbald. Het leverde Inter direct een wereldkans op. Federico Dimarco dacht Inter langszij te brengen, maar zag zijn kopbal op de lat stranden. Voor Dumfries zat de wedstrijd er een kwartier voor tijd op. De Nederlander moest in de slotfase tandenbijten en hopen dat zijn ploeg de wedstrijd nog tot een verlenging kon rekken.

In de slotfase werd de vermoeidheid zichtbaar en nam het aantal overtredingen toe. Inter drong nog wel aan, maar kwam niet meer tot de gelijkmaker. Lukaku was twee minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd extreem dichtbij een treffer, maar zijn inzet werd op wonderbaarlijke wijze van de lijn gehaald. City hield stand en kon na negentig minuten plus blessuretijd juichen. Voor het eerst in de historie winnen The Citizens de Champions League. Trainer Pep Guardiola kan na twee eerdere eindzeges met FC Barcelona de cup met de grote oren voor de derde keer in de lucht houden.