Eerdere ontmoetingen tussen Oranje en Kroatië

Zo verliepen de twee eerdere ontmoetingen tussen Oranje en Kroatië

14 juni om 18:40
Laatste update: 14 juni om 13:14

Oranje en Kroatië staan woensdagavond om 20.45 uur in de halve finale van de Nations League pas voor de derde keer in de geschiedenis tegenover elkaar. Vooral de ontmoeting in 1998, waarbij er een bronzen medaille op het spel stond, roept herinneringen op.

Het Kroatisch voetbalelftal bestaat sinds 1990 en wordt in de zomer van 1992 door de FIFA en de UEFA erkend, één jaar na de onafhankelijkheid van Joegoslavië. In 31 daaropvolgende jaren treffen Kroatië en Oranje elkaar dus slechts twee keer. De eerste ontmoeting vindt plaats op het WK van 1998. 

WK 1998
De klok slaat 21.00 uur als scheidsrechter Epifanio Gonzalo Chavez op 11 juli 1998 fluit voor het begin van de troostfinale tussen het Nederlands elftal en Kroatië. Onder leiding van bondscoach Guus Hiddink was Oranje, mede door een memorabele overwinning op Argentinië, tot de halve finales gereikt. Daarin moest het na strafschoppen buigen voor Brazilië. De grote teleurstelling van het niet bereiken van de finale is terug te zien in de strijd om de derde plaats. 

Oranje komt al na veertien minuten spelen op achterstand. Boudewijn Zenden maakt een kleine tien minuten later de gelijkmaker met een verwoestend schot, maar faalt vervolgens hopeloos als hij zijn treffer wil vieren met een salto. Voormalig Real Madrid-spits Davor Šuker bepaalt nog voor rust de eindstand op 1-2, waardoor Oranje als vierde eindigt op het WK. 

Februari 2008
Van die gouden generatie zijn tien jaar later, als de beide landen een oefenduel afwerken in Split, alleen Edwin van der Sar en Giovanni van Bronckhorst nog over. Oranje wint het vriendschappelijke treffen in aanloop naar het EK van 2008 uiteindelijk zeer overtuigend. John Heitinga, die een achterhoede vormt met Mario Melchiot, Joris Mathijsen en Tim de Cler, maakt de openingstreffer. Klaas-Jan Huntelaar en invaller Jan Vennegoor bepalen de eindstand op 0-3. 

De basisopstelling van Oranje, met: Edwin van der Sar, Joris Mathijsen, Mario Melchiot, Klaas-Jan Huntelaar, John Heitinga, Ryan Babel, Giovanni van Bronckhorst, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Demy de Zeeuw en Tim de Cler

Bij Kroatië stond Luka Modric destijds in de basis. De 37-jarige legendarische middenvelder van Real Madrid is ruim vijftien jaar later nog altijd de onbetwiste leider van het land en is woensdagavond in De Kuip naar alle waarschijnlijkheid gewoon weer van de partij. Mochten Ronald Koeman en co. de finaleronde van de Nations League uiteindelijk winnen, dan staat daar naast de sportieve eer ook een geldprijs tegenover. Een eindzege zou de kassa in Zeist met 10,5 miljoen euro behoorlijk doen laten rinkelen.