Bosz naar PSV: negen potentiële aankopen uit het netwerk van de nieuwe trainer

PSV opgelet: negen potentiële zomerversterkingen uit het netwerk van Bosz

13 juni 2023 om 12:30

Peter Bosz is de nieuwe trainer van PSV. In Eindhoven staat hem een zware klus te wachten, met Champions League-kwalificatie en het winnen van de landstitel als speerpunten. Op de transfermarkt zal er ook het nodige moeten gebeuren. Deze negen spelers met een 'Bosz-link' zouden in aanmerking kunnen komen bij PSV.

Bosz kent het Nederlandse voetbal door en door: niet alleen was hij trainer van Ajax, waarmee hij de Europa League-finale bereikte, en technisch directeur van Feyenoord, ook zat de geboren Apeldoorner als eindverantwoordelijke op de bank bij AGOVV, De Graafschap, Heracles Almelo en Vitesse. Maar ook in het buitenland werd hij een bekende naam met clubs als Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen en Olympique Lyon op zijn cv. In al die jaren had hij een groot aantal spelers onder zijn hoede, waarmee een hereniging in Eindhoven misschien wel een optie kan worden.

Justin Kluivert (AS Roma)
PSV heeft goals nodig en die kan Kluivert leveren. De oud-Ajacied, 24 jaar en al jaren zwervend door Europa, maakte het afgelopen seizoen indruk bij Valencia CF, dat zich ternauwernood handhaafde in La Liga. Nu keert Kluivert terug naar AS Roma, waar zijn rol lijkt uitgespeeld. Zeven jaar geleden liet Bosz hem bij Ajax regelmatig proeven aan het grote werk. Ook vader Patrick speelde in Eindhoven en maakte in dat ene jaar een cruciaal doelpunt tegen Ajax, waarna PSV de landstitel veroverde.

Daley Sinkgraven (Bayer Leverkusen)
De naam van Sinkgraven valt de laatste dagen in de Brabantse wandelgangen. De oud-speler van sc Heerenveen en Ajax is transfervrij, nu zijn contract bij Bayer Leverkusen afloopt. Bosz haalde hem in 2019 naar Duitsland, nadat hij twee jaar eerder bij Ajax een linksback van de geboren Fries had gemaakt. Een terugkeer naar Nederland heeft niet per se zijn voorkeur. "Of de Nederlandse top moet zich melden...", zette Sinkgraven de deur onlangs wel op een kier.

Kasper Dolberg (OGC Nice)
Mocht de komst van Ricardo Pepi niet doorgaan, dan komt Dolberg mogelijk in beeld. De inmiddels 25-jarige Deen beleefde een sensationeel debuutseizoen onder de vleugels van Bosz. In 2019 verkocht Ajax hem voor ruim twintig miljoen euro aan Nice, waar hij in zijn eerste seizoen door de supporters werd uitgeroepen tot Speler van het Jaar. Daarna ging het bergafwaarts. Verhuurperiodes bij Sevilla en ook TSG Hoffenheim liepen uit op een teleurstelling. Anderlecht zou voor Dolberg in de markt zijn.

Bertrand Traoré (Aston Villa)
Bij Vitesse én Ajax werkte Bosz met Traoré. In Amsterdam werd hij vaak het lievelingetje van de trainer genoemd, omdat de Burkinese aanvaller altijd bleef staan, ook als hij niet goed speelde. En dat gebeurde in het seizoen 2016/2017 regelmatig. "Ik beschouw hem niet als mijn zoon, dat is grote onzin. En niet alleen omdat we er anders uit zien", zei Bosz daar eens over. Inmiddels staat Traoré onder contract bij Aston Villa, waar hij niet meer is dan een sporadische invaller.

Mahmoud Dahoud (Borussia Dortmund)
Hij is sinds kort één van de meest gewilde middenvelders op de transfervrije markt: Dahoud, een 27-jarige middenvelder die geen contractverlenging heeft gekregen van Dortmund. Hij kwam in 2017 als één van de meest talentvolle spelers in de Bundesliga over van Borussia Mönchengladbach, maar zijn samenwerking met Bosz was door het snelle ontslag van de trainer geen lang leven beschoren. Dit seizoen speelde Dahoud - mede door blessures - slechts zes wedstrijden.

Kevin Diks (FC Kopenhagen)
Het is geen geheim dat PSV een nieuwe rechtsback zoekt en Diks speelt op die positie in Denemarken. Bosz liet hem in 2014 op zeventienjarige leeftijd debuteren bij Vitesse. "Dat zal ik nooit vergeten", aldus Diks, die na periodes bij Fiorentina, Feyenoord, Empoli, Aarhus GF nu speler is van FC Kopenhagen. Met een move naar PSV zou de Apeldoorner zijn schoonfamilie blij maken: zij juichen allemaal voor de Eindhovense club.

Timothy Fosu-Mensah (Bayer Leverkusen)
Bosz verloste Fosu-Mensah twee jaar geleden van zijn uitzichtloze situatie bij Manchester United. De drievoudig Oranje-international bleef echter ook in Leverkusen kwakkelen met blessures. Mits fit zou Fosu-Mensah twee vacatures kunnen invullen bij PSV: die van centrale verdediger en rechtsback. De geboren Amsterdammer is een echte Ajacied, maar de kans om in de Nederlandse top aan de slag te gaan onder leiding van Bosz lijkt op het eerste oog best wel aanlokkelijk.

Edmond Tapsoba (Bayer Leverkusen)
Een gebrek aan defensieve stabiliteit deed PSV afgelopen seizoen de das om in de Eredivisie. Iemand die daar verandering in zou kunnen brengen, is Tapsoba. De 24-jarige verdediger uit Burkina Faso kwam tijdens de periode van Bosz in Leverkusen tot bloei. Zijn komst wordt moeilijk voor PSV, niet in de laatste plaats door het prijskaartje. Maar de Bosz-factor kan het verschil maken. Leverkusen speelt bovendien geen Champions League-voetbal.

Rayan Cherki (Olympique Lyon)
Al jaren staat hij te boek als het grootste talent van Lyon en zelfs het Franse voetbal, maar het is nog wachten op de definitieve doorbraak van Cherki (19) op het wereldtoneel. In de jaren dat Bosz de scepter zwaaide in het Groupama Stadium, was de aanvallende middenvelder ook geen vaste basisspeler. Bovendien lagen de Nederlandse trainer en flegmatieke Fransman zo nu en dan met elkaar overhoop. Toch heeft Cherki altijd gezegd dat hij veel aan Bosz heeft gehad.