Maduro trekt aan de bel: 'Op een gegeven moment komt er een statement'

Maduro trekt aan de bel en verwacht statement: 'Het is niet vol te houden'

14 juni om 09:26

Hedwiges Maduro spreekt zich uit over de overvolle speelkalender. De assistent-trainer van promovendus Almere City denkt dat de fysieke grens van spelers al is bereikt.

Met de komst van extra toernooien als de Conference League en Nations League en een winters WK is de voetbalkalender voller dan ooit. "Het is niet vol te houden. Spelers lopen blessures op of gaan zich sparen", stelt Maduro tegenover ESPN. "Als je in iedere wedstrijd of training honderd procent geeft, dan zegt je lichaam op een gegeven moment: waar ben je mee bezig?"

Maduro ziet de gevolgen van de volle speelkalender. "Je ziet dat teams gaan rouleren", merkt hij op. "Grotere selecties van 30 tot 35 spelers zijn de oplossing. Dat is het voordeel dat grotere clubs hebben, voor kleinere clubs is het anders. Zij hebben dat geld niet."

Vanaf 2024/2025 wordt het speelschema verder dichtgetimmerd. De Champions League kent dan 36 deelnemers, terwijl het WK 2026 een recordaantal van 104 wedstrijden telt. "Ik denk dat er op een gegeven moment een statement komt van iedereen", aldus Maduro. "Dat gewoon de beste spelers niet meer op komen dagen en vakantie claimen. Of dat er tijdens een wedstrijd een b-team komt opdraven, dat je helemaal niet verwacht. Dan gaan de mensen klagen en hun geld terugvragen. Dat ga je krijgen denk ik."