Van Hooijdonk: 'Pure paniek dat Ajax voor Steijn is gegaan'

Van Hooijdonk kraakt Ajax-keuze: 'Pure paniek dat ze voor Steijn zijn gegaan'

14 juni om 20:22

Pierre van Hooijdonk spreekt zijn grote verbazing uit over de aanstelling van Maurice Steijn bij Ajax. De oud-spits is zoals bekend geen fan van de trainer, die zoon Sydney van Hooijdonk op de bank hield in zijn periode bij NAC Breda.

"Ik vind het een heel logische keuze...", begint Van Hooijdonk sarcastisch bij de NOS, voorafgaand aan Oranje - Kroatië. "Nee, dat vind ik niet. Maar ik heb al vaker mijn mening over de trainer Steijn gegeven. Dat is nu niet anders. Ik denk dat het de pure paniek is in Amsterdam die ervoor gezorgd heeft dat men voor Steijn gaat."

"Als je de Ajax-supporters ook hoorde: iedereen wilde eigenlijk Peter Bosz hebben. Die match vond men allemaal heel logisch", vervolgt Van Hooijdonk. "Ik ben wel heel erg benieuwd wat de reden is geweest dat Ajax uiteindelijk niet voor Peter Bosz is gegaan. Dat vind ik heel interessant, ook naar je achterban toe. Met Steijn haal je een trainer binnen die in ieder geval niet bekend staat als iemand die van heel aanvallend voetbal houdt", meent de voormalig international.

Van Hooijdonk is nog niet klaar. "Als je de vergelijking maakt met Ten Hag, ook bij de kleinere clubs waar hij zat, stond hij bekend om zijn aanvallende speelstijl. Steijn is een prima people manager, maar ik denk dat je in Amsterdam meer inhoud moet hebben."

Rafael van der Vaart laat een ander geluid horen. "Natuurlijk was het verrassend, ook voor mij", stelt de ex-Ajacied. "Ik heb heel veel analisten en mensen gehoord. Maar als je trainer bent van ADO Den Haag of Sparta, dan kun je niet altijd opbouwen en moet je de lange bal spelen. Ik denk dat hij heel realistisch voetbal heeft gespeeld met het materiaal dat hij had. Daardoor heeft hij ook resultaat gehaald. Ik vind het ook wel leuk dat als iemand het goed heeft gedaan bij een Nederlandse club, dat hij die kans krijgt."

Van Hooijdonk doet een duit in het zakje. "Stond hij bij jou in je top-tien lijstje dan? Waarom stond hij daar niet in?" Van der Vaart: "Omdat Ajax altijd voor een grote naam gaat. Maar nu is er een Duitser (Sven Mislintat, red.) die het anders doet."