Koeman legt uit waarom Geertruida voorkeur krijgt boven Timber

Koeman legt uit waarom Geertruida voorkeur krijgt boven Timber

14 juni om 20:42

Ronald Koeman verwacht van Lutsharel Geertruida dat hij regelmatig het middenveld inschuift tegen Kroatië. Dat is voor de bondscoach van Oranje een belangrijke reden om de Feyenoord-verdediger boven Jurriën Timber te verkiezen.

Door het afhaken van Matthijs de Ligt moest Koeman kiezen tussen Geertruida en Timber. De Feyenoorder won de concurrentiestrijd. "Natuurlijk heb je twijfel. Op het moment dat Matthijs wegvalt, heb je twee mogelijkheden. Maar in de opbouw willen we ook weleens met drie man achterin spelen", vertelt de keuzeheer voor de camera van de NOS. "Dan schuift Geertruida door naar het middenveld, om daar een man meer te krijgen. Het is uiteindelijk een tactische keuze."

Koeman hoopt dat Oranje het initiatief neemt in De Kuip. "We moeten zelf durven voetballen, maar geen fouten maken in de opbouw. En zorgen voor diepte. We hebben natuurlijk drie aanvallers die in principe sneller zijn dan de vier verdedigers van Kroatië. Die moet je bedienen, die moeten diepte zoeken zonder bal: zeker in de omschakeling, want hun backs – en dan zeker de rechtsback – staan dan vrij hoog. Dat zijn wel een aantal aandachtspunten."

Op het middenveld kiest Koeman voor Mats Wieffer, Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners. "Ik heb met name op het middenveld puur gekozen voor jongens met heel veel ritme gedurende het laatste deel van dit seizoen. Ze hebben alles gespeeld, zijn superfit. Daar heb ik bepaalde keuzes in gemaakt." De bondscoach legt uit dat De Jong de 'meest controlerende' van het trio is, Koopmeiners de 'meest aanvallende'.

Koeman neemt de Final Four van de Nations League uiterst serieus. "Ik voel wel spanning, dan denk ik dat de spelers dat ook voelen. Een aantal spelers heeft al de ervaring uit 2019, dus ik heb wel het idee dat we volle bak gaan en een kans hebben voor de finale en uiteindelijk om deze prijs te winnen."