Oranje op rapport: lage cijfers voor twee vedettes, één absolute uitblinker

Spelersrapport: lage cijfers voor Oranje-vedettes, drie manco's, één uitblinker

14 juni 2023 om 23:24
Laatste update: 14 juni 2023 om 23:34

Het Nederlands elftal is er woensdagavond niet in geslaagd de finale van de Nations League te bereiken. In De Kuip was Kroatië na verlenging met 2-4 te sterk. VoetbalPrimeur maakt rapport op van een interessante avond, die uitmondde in een deceptie.

Justin Bijlow - 5: de vijfde keeper in de laatste twaalf optredens van Oranje begon overtuigend, maar wat er daarna gebeurde? Hij kreeg er vier om de oren en bij de derde Kroatische goal had Bijlow meer kunnen betekenen.

Denzel Dumfries - 6,5: vier dagen na de verloren Champions League-finale had Dumfries weinig van zijn scherpte verloren. Verdedigend was het voldoende, aanvallend verwacht je van hem nét iets meer.

Lutsharel Geertruida - 6,5: de Feyenoorder kreeg na zijn indrukwekkende seizoen de voorkeur boven Jurriën Timber en liet zien waarom. Hij vertolkte de 'John Stones-rol' met verve, al brak de vermoeidheid hem op een gegeven moment op.

Virgil van Dijk - 5,5: de enige dertiger in de Oranje-basis ontstak in woede bij de 1-2 van Kroatië, maar had hij zélf niet wat kordater moet ingrijpen? Die reputatie blijft aan captain Van Dijk kleven.

Nathan Aké - 7: van champagnebenen was geen sprake bij Aké, die bij de beste Oranje-internationals hoorde. De kersverse Champions League-winnaar zocht constant de oplossing naar voren.

Frenkie de Jong - 5,5: het was niet de avond van één van de weinige Oranje-internationals van wereldklasse. Barcelona was al even uitgespeeld dit seizoen en dat was te zien: De Jong speelde bleekjes en maakte zelfs bijna een eigen goal.

Mats Wieffer - 8: in zijn tweede interland deed Wieffer helemaal niets onder voor het ijzersterke middenveld van Kroatië. De Feyenoorder onderschepte veel ballen en hield het overzicht bij de eerste Oranje-goal. Een dikke pluim.

Teun Koopmeiners - 5,5: de laatste weken zat Koopmeiners uitstekend in zijn vel, maar in De Kuip kon hij geen vuist maken. De gepasseerde Georginio Wijnaldum zal er vanaf de bank het zijne van hebben gedacht.

Donyell Malen - 6,5: met zijn openingstreffer bevestigde Malen zijn blakende Dortmund-vorm ook in Oranje. Maar heel veel gevaar wist hij daarna niet meer te stichten en een kwartier voor tijd ging hij naar de kant.

Cody Gakpo - 5: de vervanger van Memphis Depay maakte aanvankelijk een prima indruk, maar zijn oliedomme overtreding op Luka Modric en daaropvolgende penalty vaagden alles weg. Een aanvaller die meeverdedigt...

Xavi Simons - 5,5: met ongetwijfeld een groot aantal Europese topclubs op de tribune wist Simons zijn stempel geen moment te drukken. Bij PSV zullen ze daar niet heel rouwig om zijn. Nog een jaartje rijpen in Eindhoven?

Invallers
Wout Weghorst - 6: viel na 64 minuten in voor Simons en kreeg dankzij de late goal van Noa Lang nog een half uur extra om zich te tonen. Maar net als bij Manchester United in de Premier League bleef een doelpunt ver weg.

Steven Bergwijn - 5: viel na 75 minuten in voor Malen en gaf zijn tegenvallende seizoen bij Ajax een passend einde met een wel héél povere invalbeurt.

Georginio Wijnaldum - 6: viel na 75 minuten in voor Wieffer en kreeg in elk geval meer ballen dan bij zijn invalbeurt in de Europa League-finale van AS Roma tegen Sevilla. Het verschil maken kon Wijnaldum niet.

Noa Lang - 7: viel na 85 minuten in voor Dumfries en liet elf minuten later, diep in blessuretijd, De Kuip ontploffen met de 2-2. De manier waarop hij dat deed, verdient alle lof. Lang is een speler met extra kwaliteiten.

Marten de Roon - x: viel na 106 minuten in voor Gakpo en speelde te kort voor een beoordeling.

Tyrell Malacia - x: viel na 106 minuten in voor Aké, veroorzaakte een penalty en speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach
Ronald Koeman - 6:
zijn keuze voor 'nieuwelingen' als Geertruida, Wieffer en Simons leek goed uit te pakken, maar het frisse elftal van de eerste helft liet een plek in de Nations League-finale toch door de vingers glippen in de tweede helft en verlenging. Werk aan de winkel.