Infantino geeft functie aan Vinícius

Vinícius gaat anti-racismecommissie van FIFA leiden: 'Genoeg is genoeg'

15 juni om 18:36
Laatste update: 15 juni om 18:47

Vinícius Júnior krijgt de leiding in een speciale FIFA-commissie die racisme wil uitbannen in het voetbal. Dat heeft Gianni Infantino, voorzitter van de wereldvoetbalbond, bekendgemaakt. 

Dat deed Infantino op een bijeenkomst in Barcelona, waar ook de aanvaller van Real Madrid aanwezig was. De 22-jarige Braziliaan was de afgelopen maanden geregeld slachtoffer van racisme. In het uitduel met Valencia, eind mei, werd hij bekogeld en beledigd vanaf de tribunes. 

In dat duel raakte hij ook betrokken bij een opstootje, dat hem uiteindelijk een rode kaart opleverde, waarna hij vol emoties het veld verliet. Er volgde een golf van steun vanuit de voetbalwereld. Ook de Braziliaanse regering en de Spaanse politie spraken hun steun uit. De rode kaart werd uiteindelijk geseponeerd. 

"Het voetbal kan niet doorgaan met racisme", aldus Infantino. "Genoeg is genoeg. Ik heb Vinícius gevraagd om de groep spelers te leiden die strengere straffen tegen racisme zullen presenteren en die later door alle voetbalautoriteiten over de hele wereld zullen worden geïmplementeerd. We moeten van de spelers horen wat ze nodig hebben om in een veiligere omgeving te kunnen werken."

Luister nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal de podcast!