'Sparta legt het af tegen Verenigde Staten in zoektocht naar Steijn-opvolger'

'Sparta legt het af tegen Verenigde Staten in zoektocht naar Steijn-opvolger'

16 juni om 06:54

Sparta kan een streep zetten door de naam van Gregg Berhalter in de zoektocht naar een opvolger van Maurice Steijn. De Amerikaanse trainer werd in verband gebracht met de Rotterdammers, maar hij staat voor een terugkeer bij de Verenigde Staten.

Berhalter was als speler actief voor Sparta, dat al snel na de overstap van Steijn naar Ajax met hem in verband werd gebracht. Volgens The Athletic is de voormalig verdediger echter in onderhandeling met het Amerikaanse elftal. Hij stond tussen 2018 en 2022 al aan het roer bij Team USA, maar hij vertrok na het WK in Qatar nadat zijn contract was afgelopen.

Naderhand kwam een opmerkelijk schandaal naar buiten. Berhalter raakte tijdens het toernooi in onmin met sterspeler Giovanni Reyna, die op de training te weinig inzet toonde om een basisplaats te rechtvaardigen. De aanvallende middenvelder van Borussia Dortmund bleek vervolgens een stoorzender in de groep, maar de bondscoach stuurde hem niet naar huis. Na het WK sprak Berhalter zich tijdens een conferentie, min of meer off the record, uit over de kwestie, zonder de naam van Reyna te noemen. Zijn uitspraken kwamen echter naar buiten en zetten kwaad bloed bij de familie Reyna, die tot dan nog goede vrienden van de coach waren.

De familie Reyna maakte bij toenmalig technisch directeur Earnest Stewart melding van een incident van ruim dertig jaar geleden. Berhalter had zijn vrouw tijdens een ruzie tegen de schenen geschopt. Destijds studeerden ze aan de universiteit. Het leidde tot een onderzoek, maar Berhalter werd vrijgepleit. Meerdere spelers dringen nu aan op zijn terugkeer, onder wie Christian Pulisic. Op het WK was Oranje in de achtste finales te sterk, maar Berhalter krijgt veel lof voor zijn prestaties en speelwijze.

Luister nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal de podcast!