Henk de Jong doet verhaal: 'Ik kon niets meer, had geen leven meer'

Henk de Jong doet verhaal: 'Ik kon niets meer, had geen leven meer'

16 juni om 11:16
Laatste update: 16 juni om 11:40

Het gaat weer goed met Henk de Jong, vertelt hij in de Sportcast van Omrop Fryslân. In maart werd zijn hoofd opengehaald voor een riskante operatie.

In het hoofd van De Jong zat een cyste, waarvan het middelste deel is weggeknipt. "De zijkanten fladderen nog wat, zal ik maar zeggen. Die zijn vergroeid met de zenuwen", vertelt De Jong, die afgelopen seizoen definitief moest stoppen als trainer van SC Cambuur.

Na een zware tijd gaat De Jong stapjee voor stapje vooruit. Hij komt van ver, erkent aimabale Fries. "Ik kon niets meer. In de tijd net voor de operatie sliep ik 20 van de 24 uur. Ik had geen leven meer, want ik kon ook geen prikkels aan. Als je op een pan sloeg bij het koken, had ik al last."

Daardoor durfde De Jong de zware operatie ook aan. "Je kunt doodgaan. Het klinkt wel hard wat ik zeg, maar ik dacht: niet zeuren, ik moet me er bij neerleggen en geloven in de artsen. En dan zie ik het wel." Nu is hij 'gewoon weer normaal'. "Ik kan hier gewoon zitten, kan overal weer heen en hoef niet meer steeds naar bed."