Frankrijk en Griekenland nemen afstand in Groep B

Oranje ziet Frankrijk en Griekenland afstand nemen, Engeland speelt Malta dronken

16 juni 2023 om 22:38
Laatste update: 16 juni 2023 om 22:52

Frankrijk en Griekenland hebben vrijdagavond goede zaken gedaan in de kwalificatie voor het EK van 2024. De tegenstanders van Oranje in Groep B wonnen van respectievelijk Gibraltar en Ierland. Engeland ging op bezoek bij Malta en won mede dankzij een schitterend doelpunt van Trent Alexander-Arnold.

Gibraltar - Frankrijk
Frankrijk won de eerste twee duels in Groep B van Oranje en Ierland en ging uiteraard als torenhoge favoriet op bezoek bij voetbaldwerg Gibraltar. Na drie minuten spelen opende Olivier Giroud de score. Even werd gedacht aan een monsterscore, maar niets bleek minder waar. De Fransen hadden 45 minuten nodig voor de tweede treffer. Kylian Mbappé schoot raak vanaf de stip. In de tweede helft maakte Aymen Mouelhi nog een eigen doelpunt, waardoor de ploeg van bondscoach Didier Deschamps wint en met negen punten uit drie duels aan kop gaat in de groep.

Griekenland - Ierland
Het andere duel in groep B ging tussen Griekenland en Gibraltar. De Grieken, die hun eerste wedstrijd tegen Gibraltar winnend hadden afgesloten, trokken uiteindelijk aan het langste eind. Anastasios Bakasetas maakte na vijftien minuten spelen de 1-0 uit een strafschop. De voorsprong voor Griekenland, waar AZ-spits Vangelis Pavlidis een basisplaats had, was terecht. Ondanks dat kwamen de Ieren wel op gelijke hoogte via Nathan Collins. Giogos Masouras tekende vier minuten na rust voor de eindstand: 2-1. De Grieken hebben nu zes punten, drie meer dan Oranje.

Malta - Engeland
Malta speelde een kansloze wedstrijd tegen Engeland, waar onder anderen Harry Kane, Bukayo Saka en Declan Rice een basisplaats hadden. The Three Lions kwamen al na acht minuten spelen op voorsprong door een eigen doelpunt van Ferdinando Apap. Trent Alexander-Arnold verdubbelde na een halfuur de score met een schitterend afstandschot. Kane en Callum Wilson tekende na rust voor de derde en vierde Engelse treffer.

Polen - Duitsland
Ook Duitsland speelde vrijdagavond een wedstrijd. Het gastland van het komende EK ging op bezoek bij buurland Polen, en stelde net als afgelopen maandag tegen Oekraïne teleur. Dankzij een doelpunt van Jakub Kiwior, die raak kopte uit een hoekschop, won Polen met 1-0.