Osasuna uitgesloten van Conference League

Drama voor Osasuna: UEFA weigert deelname aan Conference League

23 juni om 20:32

De kans is groot dat er in Spanje een Conference League-ticket beschikbaar komt. Osasuna mag van de UEFA vermoedelijk niet deelnemen aan het toernooi. Dat heeft te maken met een matchfixingschandaal uit het verleden. 

Osasuna eindigde vorig seizoen op de zevende plek in de Spaanse competitie. Daarmee verzekerde de club zich voor het eerst in liefst zestien jaar tijd weer eens van Europees voetbal. Inspecteurs van de controle-, ethische en tuchtcommissie van de UEFA hebben na een onderzoek bekend gemaakt dat Osasuna niet deel mag nemen aan de Conference League, wegens 'activiteiten bedoeld om de uitslag van een wedstrijd te beïnvloeden'. 

De desbetreffende 'activiteiten' vonden plaats in het seizoen 2013/14. Het bestuur van destijds is anno 2023 vertrokken. In 2015 diende het huidige bestuur van Osasuna zelf een aanklacht in. Dat proces voltrok zich tussen januari en februari 2020 en duurde ongeveer anderhalve maand, waarna Los Rojillos zonder kleerscheuren verder kon. De rechter zag destijds geen reden waarom Osasuna in dit stadium nog gestraft zou moeten worden. 

De UEFA denkt daar nu dus anders over en heeft laten weten dat de club niet mee mag doen aan het komende Conference League-seizoen. De club uit Pamplona heeft in een statement op de clubsite laten weer zeer teleurgesteld te zijn en in hoger beroep te gaan. Daar is de nodige haast bij geboden, aangezien er al op 7 augustus al geloot wordt voor de play-offronde. 

Luister nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal de podcast!