Ziggo-commentator Sierd de Vos wint rechtszaak tegen 'knipoog-Kroaat' Vida

Ziggo-commentator Sierd de Vos wint rechtszaak tegen 'knipoog-Kroaat' Vida

26-06-2023 07:55 Laatste update: 30-06-2023 12:31
130

Sierd de Vos wordt niet bestraft voor zijn opmerkingen over Domagoj Vida tijdens een Champions League-duel tussen Ajax en Besiktas in november 2021. De Kroatische verdediger had een rechtszaak aangespannen tegen de Ziggo Sport-commentator, maar haalt bakzeil.

Vida is in Nederland bekend komen te staan als de 'knipoog-Kroaat'. In 2011 verloor hij met Dinamo Zagreb met liefst 7-1 van Olympique Lyon, waardoor Ajax toch nog op doelsaldo werd uitgeschakeld door de Fransen in de groepsfase van de Champions League. De verdediger leek daar niet om te malen: hij knipoogde en stak zijn duim op naar Lyon-aanvaller Bafétimbi Gomis.

Wedden

Meer odds

Sindsdien is Vida weinig geliefd onder Ajax-fans en bij De Vos, die de mandekker in 2021 opnieuw de maat nam. "Besiktas heeft ontheffing aangevraagd voor het meespelen van Vida", zo zei de commentator voor Besiktas - Ajax. "Die is namelijk zo lelijk: normaal gesproken mag hij op dit tijdstip niet spelen, omdat er veel kinderen kijken."

De Vos werd na afloop gehekeld in Kroatië en Vida spande zelfs een rechtszaak aan. De verdediger, inmiddels actief bij AEK Athene, wilde dat de Ziggo Sport-commentator zijn uitspraken zou rectificeren en eiste een schadevergoeding van 5.000 euro. De Vos beriep zich op de vrijheid van meningsuiting en kreeg gelijk.

'De rechtbank kwalificeert de uitlating als een misplaatste en smakeloze grap', valt te lezen in het vonnis. 'Dat het hier een grappig bedoelde opmerking betreft (die niet grappig ís, maar misplaatst en smakeloos), is voldoende duidelijk voor het publiek.'