Nachtmerrie Osasuna: UEFA blijft bij drastisch Conference League-besluit

Osasuna huilt, Athletic Bilbao juicht: UEFA blijft bij drastisch besluit

4 juli om 20:21
Laatste update: 4 juli om 20:47

De kogel is door de kerk: de UEFA laat Osasuna niet deelnemen aan de Conference League. De club uit Pamplona had normaliter recht op een ticket voor de voorrondes van het Europese toernooi, maar vanwege een matchfixingschandaal van tien jaar geleden mag Athletic Bilbao nu Europa in. Toch geeft Osasuna de hoop nog niet helemaal op.

Eind juni besloot de tuchtcommissie van de UEFA al dat Osasuna niet uit mocht komen in Europa. De nummer zeven van Spanje ging in beroep, maar zonder succes: de club maakt dinsdag bekend dat de Europese voetbalbond bij zijn standpunt blijft, waardoor het in principe niet in de Conference League actief zal zijn. 'Osasuna deelt niet alle standpunten van de UEFA en betreurt de verkeerde boodschap die de bond hiermee uitdraagt: degenen die corruptie nu hebben aangegeven, worden gestraft', schrijft Osasuna in een statement.

De details over de matchfixing waar Osasuna zich aan schuldig heeft gemaakt zijn niet bekend. De 'activiteiten bedoeld om de uitslag van een wedstrijd te beïnvloeden', waar de UEFA over rept, vonden plaats in het seizoen 2013/14. Het bestuur van destijds is inmiddels al lang vertrokken. In 2015 diende het huidige bestuur van Osasuna zelf een aanklacht in. Dat proces voltrok zich tussen januari en februari 2020 en duurde ongeveer anderhalve maand, waarna Los Rojillos zonder kleerscheuren verder konden. De rechter zag destijds geen reden waarom Osasuna in dit stadium nog gestraft zou moeten worden. 

Osasuna legt zich echter nog steeds niet neer bij de UEFA-straf: het zal 'alle juridische instrumenten' inzetten om alsnog in het gelijk gesteld te worden. Osasuna heeft nog de mogelijkheid om naar het CAS te stappen, maar op 7 augustus staat de loting van de laatste voorronde van de Conference League al op het programma. Als het de Spanjaarden niet lukt om de zaak op tijd te winnen, dan gaat nummer acht Athletic Bilbao aan de haal met het Europese ticket.