Bosz bij PSV: vrijheid voor Lang en Simons, zeker nog één middenvelder nodig

Bosz-tijdperk van start: zo gaat PSV eruit zien, kwaliteitsinjecties noodzakelijk

11 juli 2023 om 11:00

Peter Bosz is een week onderweg bij PSV en heeft zijn eerste twee versterkingen kunnen verwelkomen. Hoewel de Eindhovenaren nog niet uitgewinkeld zijn, krijgt de ploeg steeds meer vorm. Hoe gaat PSV er onder Bosz uitzien? VoetbalPrimeur neemt een voorschot.

Ricardo Pepi werd vorige week gepresenteerd als eerste zomeraanwinst. De Amerikaanse spits komt voor een miljoenenbedrag over van Augsburg. Pepi werd een dag later gevolgd door Noa Lang, die voor een bedrag van maximaal vijftien miljoen euro Club Brugge verruilde voor PSV.

Speelstijl
PSV wilde vorig jaar, na Kapitel Schmidt, met Ruud van Nistelrooij het PSV-dna terugbrengen in het elftal. De opgestapte trainer slaagde daar deels in, in een 4-3-3-systeem met de punt naar voren. Bosz laat zijn teams afwisselend in een 4-2-3-1-systeem en een 4-3-3-systeem met de punt naar achteren spelen: een kleine nuance ten opzichte van de basisformatie van Van Nistelrooij.

Bosz verlangt van zijn ploeg dominant spel met veel dynamiek. Sinds zijn entree bij Ajax in 2016 hadden zijn teams - de Apeldoorner stond daarna aan het roer bij Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen en Olympique Lyon - vrijwel altijd meer balbezit. Toch is het niet zo dat balbezit per definitie heilig is voor Bosz. De 59-jarige trainer wil de bal zo snel mogelijk veroveren en dan het liefst de eerste pass vooruit hebben.

Het is dan ook de verwachting dat de opstelling van Bosz niet in beton gegoten is. Lang en Simons zullen veel vrijheid krijgen, iets waar beide spelers van houden. Bij Lyon en Leverkusen kregen de creatievelingen van het elftal ook alle vrijheid om over het veld te bewegen.
Dynamiek in het spel van Lyon onder Bosz. De aanvallers zijn vrij om te bewegen en de linksbuiten besluit ver naar binnen te komen. De lopende mensen zorgen ervoor dat Lyon drie passes later één op één met de keeper van de tegenstander staat. Bron: Ligue 1

Huidige selectie
Met Walter Benítez, Joël Drommel en Boy Waterman beschikt PSV over drie doelmannen. Achter de naam van Drommel staat nog wel een vraagteken. Mocht Benítez onder Bosz het vertrouwen houden, dan is de kans groot dat Drommel vertrekt.

Voor de rechtsbackpositie is Shurandy Sambo teruggekeerd van een verhuurperiode. Hij moet met Jordan Teze en Phillipp Mwene concurreren om een basisplaats. Met André Ramalho, Timo Baumgartl, Armando Obispo en Olivier Boscagli heeft PSV vier centrumverdedigers in huis, terwijl Patrick van Aanholt, Mauro Júnior en Fredrik Oppegard de linksbacks zijn. Van Teze, Ramalho, Baumgartl en Obispo is het hoogst onzeker of zij in september ook nog in Eindhoven actief zijn.

Op het middenveld is PSV Érick Gutíerrez kwijtgeraakt, terwijl Ibrahim Sangaré ook op de nominatie staat om een stap te maken. Vooralsnog speelt de Ivoriaan in Eindhoven en is hij de enige controleur. Joey Veerman, Guus Til, Ismael Saibari en Xavi Simons zijn de overige middenvelders. Laatstgenoemde zal spoedig de knoop over zijn toekomst doorhakken.

Voorin zit PSV door de twee aankopen ruim in zijn jasje. Alle posities in de voorhoede zijn dubbel bezet: Lang, Johan Bakayoko en Anwar El Ghazi zijn de flankspelers, terwijl Luuk de Jong, Ricardo Pepi en de teruggekeerde Yorbe Vertessen in de punt van de aanval het best tot hun recht komen. Jong PSV-spits Jason van Duiven klopt ook op de deur.

Wat staat er nog te gebeuren?
Mocht Drommel daadwerkelijk vertrekken, dan gaat PSV een nieuwe keeper halen. Etienne Vaessen (RKC Waalwijk) is al benaderd door de Eindhovenaren. Centraal achterin zal er, mede door het vertrek van Jarrad Branthwaite en het mislopen van Thomas Beelen, zeker nog kwaliteit moeten komen. De eerste lijntjes naar voormalig Ajax-verdediger Davinson Sánchez zijn inmiddels uitgegooid.

Op het middenveld hangt veel af van de beslissing van Simons. Als hij blijft, staat het geraamte op het PSV-middenveld. Wel zal er in ieder geval nog een vervanger voor Gutíerrez gehaald gaan worden. Daarnaast moet PSV rekening houden met een vertrek van Sangaré: de middenvelder is voor een gelimiteerde som van 37 miljoen euro op te halen.

Helemaal omdat Bosz het liefst met één controleur speelt, is de komst van een verdedigende middenvelder zeer welkom. Van de huidige spelers is Veerman op papier de meest defensief ingestelde middenvelder, maar alleen voor de verdediging spelen is niet op zijn lijf geschreven. Voor de aanval heeft PSV al een hengel uitgegooid naar de City Football Group. De Eindhovenaren hopen nog een seizoen te kunnen beschikken over Sávio.