PSV informeert naar 'timide jongen' De Ketelaere: 'Bij Ajax wél geslaagd'

PSV informeert naar 'ideale schoonzoon': 'Xavi Simons is een stukje verder'

18 juli 2023 om 11:30

PSV is na het veelbesproken vertrek van Xavi Simons op zoek naar een nieuwe sterspeler. Mogelijk komt die van buitenaf: Charles De Ketelaere staat bovenaan de lijst met potentiële vervangers. Wat zou PSV in huis halen met de Belg, die een moeizaam debuutseizoen bij AC Milan achter de rug heeft? VoetbalPrimeur laat zich bijpraten door Daan Slingers.

35 miljoen euro. Dat betaalde AC Milan vorig jaar aan Club Brugge om De Ketelaere naar San Siro te halen. Het debuutseizoen van de 22-jarige Belg verliep echter niet volgens plan. Hij kreeg 1480 minuten van trainer Stefano Pioli, waarvan tien keer als basisspeler, en kwam niet verder dan één assist. Het laatste doelpunt van De Ketelaere dateert zelfs van mei 2022.

'Timide, het type ideale schoonzoon'
"De stap van Club Brugge naar AC Milan was te groot", verklaart Slingers, hoofdredacteur van de Belgische editie van VoetbalPrimeur, het mislukte jaar van zijn landgenoot. "De Ketelaere kwam vorig jaar binnen in een kleedkamer, die net kampioen was geworden. Hij had zichtbaar moeite om aan te haken."

"Een tussenstap in Nederland of Duitsland was beter geweest voor De Ketelaere. Vorig jaar ging Alfred Schreuder naar Ajax. Wat als De Ketelaere hem was gevolgd? Dat was een transfer geweest die zéker had kunnen slagen. Nu heeft CDK een jaar vergooid. Zonde."

De Ketelaere kwam nooit op gang in Milaan. Slingers: "Het eerste doelpunt bleef uit. Dat gaat knagen aan je zelfvertrouwen. Als De Ketelaere vanaf links komt, is hij op zijn sterkst. Maar laat daar bij Milan nu net de beste speler van de ploeg staan (Rafael Leão, red.). Stilletjes verdween hij naar de achtergrond. Het helpt dan niet dat De Ketelaere van zichzelf al een timide jongen is. Een stille kracht, die keihard werkt. Het type ideale schoonzoon."

'Simons is een stukje verder dan CDK'
Nu lonkt PSV. De Eindhovenaren informeerden vóór de terugkeer van Simons naar Paris Saint-Germain al bij De Ketelaere en zijn management. Door het hoge bedrag dat Milan een jaar geleden betaalde - 35 miljoen - ligt een huurperiode in het Philips Stadion het meest voor de hand. "Nog een jaar Milan is echt geen optie", stelt Slingers. "Hij moet ergens heen waar hij weer wekelijks kan spelen, op een wat lager niveau. Het is even slikken voor CDK, en dan gewoon weer doorgaan. Verhuur is het beste voor hem. Aan talent ontbreekt het niet."

De natuurlijke opvolger van Simons is De Ketelaere niét, benadrukt Slingers. "Simons had vorig seizoen een torenhoog rendement, De Ketelaere scoorde nul keer voor Milan en gaf in 1100 Serie A-minuten één assist. Het zijn twee totaal verschillende voetballers en mensen. Daar is niks mis mee. Maar Simons is een stukje verder."

Mocht De Ketelaere naar Eindhoven komen, dan haalt PSV een 'enorm polyvalente' speler in huis. "Hij kan echt op heel veel posities meer dan goed uit de hoek komen. Bij Club Brugge kon hij de hele linkerflank bestrijken, maar is hij ook rechtsbuiten, schaduwspits en diepe spits geweest. Het lukte hem allemaal. Verder beschikt hij over de gave om op het goede moment op de goede plek te staan. En ondanks zijn lengte 1,92 meter, heeft hij een vloeiende dribbel en is hij niet traag. En mooi meegenomen: bij Club Brugge klikte het goed met Noa Lang. Dat zal niet anders zijn bij PSV."