Ajax neemt Borges over van Man City: alles over de Portugese vleugelspits

Ajax neemt Borges over van Man City: alles over de Portugese vleugelspits

03-08-2023 22:07 Laatste update: 22:07
120

Ajax heeft Carlos Borges officieel binnen. Het Portugese talent komt voor een kleine twintig miljoen euro over van Manchester City. Maar wie is deze negentienjarige Borges? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Borges werd op 19 maart 2004 geboren in het Portugese Sintra, in de regio Lissabon. Hij zette zijn eerste stappen op het voetbalveld bij de lokale club NADCC Sintra. In 2014, op slechts negenjarige leeftijd, pikte topclub Sporting Portugal hem al op. Ook Manchester City had het talent van Borges echter snel in de smiezen en haalde hem een jaar later al naar Engeland.

Wedden

Meer odds

Borges bij Manchester City
Borges doorliep de jeugdelftallen van The Citizens met speels gemak. In de O18 vestigde voor hij het eerst echt zijn naam als doelpuntenmachine met 23 goals en 21 assists in 28 optredens. Het leverde zijn team twee kampioenschappen op en in 2021 verkoos de club hem tot Onder 18 Speler van het Jaar. Ook in de Youth League groeide de vleugelflitser ondertussen uit tot een attractie, met onder meer een hattrick en een assist tegen Sevilla in 2022.

De stap naar Manchester City O21 was een logisch gevolg. Daar speelde Borges zich afgelopen seizoen in de kijker bij tal van clubs. Dat is niet verwonderlijk. Hij scoorde 21 keer en gaf 9 assists in 24 duels in de Premier League 2. Het zijn indrukwekkende statistieken. De jonge Portugees werd daarmee uitgeroepen tot Speler van het Jaar in de competitie voor beloftenteams.

Ajax kaapt West Ham-transfer, ook interesse Feyenoord
Zoals gezegd wekte Borges serieuze belangstelling van andere clubs. Hij werd aangeboden bij Feyenoord, maar voor de Rotterdammers was hij veel te duur, schreef De Telegraaf. West Ham United was wel dicht bij een akkoord, maar Ajax weet die deal succesvol te kapen. Daarvoor tasten de Amsterdammers diep in de buidel: Ajax betaalt een vaste transfersom van veertien miljoen euro voor de Portugese aanvaller, maar de uiteindelijke transfersom kan door bonussen oplopen tot maximaal negentien miljoen euro. 

Overigens wil de Premier League- en Champions League-winnaar Borges niet helemaal loslaten. In de transfer wordt namelijk een terugkoopclausule opgenomen, vermoedelijk voor een bedrag rond de vijftig miljoen. Het is een teken dat de club van manager Pep Guardiola nog gelooft in het toptalent. Alleen is de concurrentie moordend in het Etihad Stadium. 

Wat zijn de kwaliteiten van Borges en wat is zijn positie?
Carles Borges is een bijzonder groot talent, maar nog wel een wat ruwe diamant. Hij is een razendsnelle linksbenige vleugelflitser, die bij Manchester City voornamelijk vanaf de linkerflank speelde, maar ook op rechtsbuiten uit de voeten kan. Gezien de aanwezigheid van Steven Bergwijn en het mogelijke vertrek van Mohammed Kudus is het niet uitgesloten dat Ajax vooral op die laatste positie plannen met hem heeft.

Borges is levensgevaarlijk in de één-tegen-één. Hij is een explosieve en directe dribbelaar, die graag en veel zijn tegenstander opzoekt. Zijn snelheid zet hij ook geregeld in voor loopacties in de diepte, iets waar het bij Ajax nog weleens aan ontbreekt. Wat de Portugees bijzonder maakt is dat hij daarnaast het overzicht voor het doel weet te bewaren, zo wijzen zijn imponerende statistieken wel uit.

Portugees jeugdinternational
Borges staat al langer te boek als een groot talent en hij was dan ook een vertrouwd gezicht in de Portugese jeugdelftallen. Zo kwam hij al zestienmaal uit voor Portugal O19. Daarin scoorde hij twee keer. Overigens zou hij ook nog mogen kiezen voor een interlandcarrière bij Guinee-Bissau, het land van zijn roots.

Concurrentie bij Ajax
Met Francisco Conçeicão komt Borges één landgenoot tegen bij Ajax. De twee zullen ook meteen belangrijke concurrenten worden. Trainer Maurice Steijn beschikt op de vleugels ook nog over Bergwijn, Kudus, Mika Godts, Mohammed Daramy en eventueel Steven Berghuis. Kudus zou echter nog een toptransfer kunnen maken, terwijl voor Daramy belangstelling uit Engeland is.