Stam: 'Feyenoord is natuurlijk favoriet tegen PSV, ze zijn kampioen geworden'

'Feyenoord is natuurlijk favoriet tegen PSV, ze zijn kampioen geworden'

4 augustus 2023 om 16:58
Laatste update: 4 augustus 2023 om 17:12

Jaap Stam verwacht dat Feyenoord er met de Johan Cruijff Schaal vandoor gaat. De kampioensploeg van Arne Slot neemt het vrijdagavond in De Kuip op tegen bekerwinnaar PSV.

"Feyenoord is natuurlijk favoriet, ze zijn kampioen geworden", aldus Stam in gesprek met VoetbalNieuws. De voormalig voetballer zag spelers als Danilo, Orkun Kökcü en Oussama Idrissi vertrekken uit Rotterdam. "Het zijn belangrijke jongens die zijn weggegaan, maar ze hebben ook veel spelers aangetrokken. Ze zijn continu bezig om een goede en grote selectie neer te zetten. Zo kunnen ze ook weer dit jaar meedoen om het kampioenschap."

"Bij PSV vind ik dat toch iets anders", vervolgt Stam, die een verleden heeft in Eindhoven. "Mijn gevoel zegt dat Feyenoord een stapje voor is. Dat kan ook goed zijn voor PSV. Dat iedereen op die manier denkt. Een voorbereiding is altijd leuk. Als je in een voorbereiding gaat spelen, dan lijkt het soms goed. Dan denkt iedereen ook van: dat is leuk. Maar tegenstanders staan er ook anders in. Spelers willen niet geblesseerd raken voor het begin van de competitie. Ze gaan niet voor de volle honderd procent. Er wordt door gewisseld. Dat is heel anders dan een wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Dit is pas de eerste échte test."

De 51-jarige Stam weet dat de Johan Cruijff Schaal niet altijd serieus wordt genomen. "Als je het gaat vergelijken met het kampioenschap. Dan staat die prijs niet op dezelfde hoogte. Maar het is toch lekker als je kunt zeggen dat je hem hebt gewonnen. Die prijs is dan al binnen. Zo moet je dat ook gaan beschouwen als speler. Uiteindelijk is het voor een trainer een heel goed moment om te zien hoe het elftal ervoor staat."