Ubbink in 2013 als speler van RKC

FC Emmen haalt zedendelinquent, wil Wikipedia wijzigen en schrikt van ophef

FC Emmen haalt zedendelinquent, wil Wikipedia wijzigen en schrikt van ophef

08-08-2023 11:24
229

FC Emmen ligt onder vuur na het binnenhalen van Desley Ubbink. De dertigjarige middenvelder werd in 2015 veroordeeld voor seks met een minderjarige. Een medewerker van de Drentse club probeerde daarop zijn Wikipedia-pagina aan te passen.

Ubbink werd acht jaar geleden veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur, nadat hij in 2013 seks had met een destijds veertienjarig meisje. Zelf was hij toen twintig jaar. De seks was mogelijk vrijwillig, maar volgens de rechter passeerde Ubbink een 'sociaal-ethische norm'. Het slachtoffer zei dat ze bang was en dat de seks haar werd opgedrongen.

Deze week werd Ubbink na een zwerftocht langs kleinere clubs in landen als Roemenië, Kazachstan, Slowakije en Polen gepresenteerd door FC Emmen, waar hij voor één seizoen tekende. Dat zorgde voor een storm aan verontwaardigde reacties op social media. Volgens Emmen is de veroordeling van Ubbink een privézaak. Of de club op de hoogte was, laat algemeen directeur Rinse Bleeker tegenover RTV Drenthe in het midden. "Wellicht dat we er op een later moment nog op terugkomen."

Naast het aantrekken van Ubbink ontstond er ook commotie over het feit dat een medewerker van FC Emmen heeft geprobeerd de veroordeling van Ubbink op diens Wikipedia-pagina te verwijderen. Bleeker: "Zonder kwade bedoeling is geprobeerd om iets te doen. Dat is ondoordacht geweest en had niet gemoeten. Het is uitgesproken en daarmee is de kous ook af."