Saito schittert in Friesland, Sparta Rotterdam nieuwe koploper van Eredivisie

27-08-2023 18:40
86

Sparta Rotterdam is in ieder geval tot volgende week koploper van de Eredivisie. De Kasteelclub zegevierde in het Abe Lenstra Stadion tegen sc Heerenveen, dat eveneens goed aan het seizoen begonnen was: 1-3.

Heerenveen won zijn eerste twee competitiewedstrijden, terwijl Sparta vier punten had overgehouden aan duels met PEC Zwolle (1-2) en Feyenoord (2-2). In een vermakelijke openingsfase waren de eerste kansen voor Heerenveen. Het was een wonder dat de ploeg van Kees van Wonderen de leiding niet pakte na drie schoten in één minuut. Sparta-doelman Nick Olij hield - ook met behulp van de paal - zijn doel schoon.

Hoewel Heerenveen voor de theepauze de betere ploeg was, kwam Sparta op voorsprong. Andries Noppert kon de inzet van Koki Saito nog keren, op de rebound van Tobias Lauritsen had hij geen antwoord. Na rust liet Saito zich opnieuw nadrukkelijk gelden. Acht minuten in het tweede bedrijf kopte de Japanse aanvaller een rebound raak.

De honger van Saito was daarna nog niet gestild. De buitenspeler zorgde ook voor de 0-3 in Friesland, door met een droge knal Noppert te verschalken. De Oranje-keeper had slecht zicht op de bal en kwam te laat in de korte hoek. Via Pawel Bochniewicz kwam Heerenveen twintig minuten voor tijd terug in de wedstrijd, maar het slotoffensief werd te laat ingezet. Het bleef bij 1-3, waardoor Sparta aan kop gaat in de Eredivisie. Thom Haye kreeg in de slotminuten nog een directe rode kaart na een onnodige charge op invaller Charles-Andreas Brym.

Sparta heeft een wedstrijd meer gespeeld dan AZ, FC Twente en PSV, die een duel tegoed hebben. De Eredivisie-clubs die uitkomen in Europa hebben van de KNVB toestemming gekregen om de derde speelronde later af te werken, zodat de volledige focus op de play-offs kan.