Jackpot valt in Eindhoven: dit verdient PSV als Champions League-deelnemer

Jackpot valt in Eindhoven: dit verdient PSV als Champions League-deelnemer

31-08-2023 08:45
128

Na vijf jaar staat PSV weer in de groepsfase van de Champions League. De Eindhovenaren kunnen nu hun geld gaan tellen, want het ticket voor het miljardenbal levert een gigantische pot met goud op. Dít verdient PSV.

De UEFA heeft dit seizoen een Champions League-prijzenpot van maar liefst twee miljard euro, een bedrag dat wordt verdeeld onder de 32 deelnemers.

Elke club die zich plaatst voor de groepsfase van de Champions League ontvangt een startpremie van 14,8 miljoen euro. Voorheen was dat 15,64 miljoen euro, maar de UEFA heeft een 'coronakorting' doorgevoerd. Dit doet de Europese voetbalbond, omdat het prijzengeld tijdens de coronacrisis volledig is uitgekeerd.

Daarnaast hebben de 32 deelnemers recht op een coëfficiëntenpremie, gebaseerd op de prestaties in de afgelopen tien jaar. PSV bezet de 24e plaats op de opgeschoonde ranglijst. Dat betekent een extra van 10,23 miljoen.

Ook uit televisierechten mogen de Nederlandse clubs een bedrag verdelen, al is nog niet precies duidelijk hoeveel. Vorig seizoen ontving Ajax als enige Eredivisie-afgevaardigde ongeveer drie miljoen. Als landskampioen heeft Feyenoord nu recht op 55 procent van de market pool, waardoor er voor PSV 45 procent overblijft. Als we drie miljoen als uitgangspunt nemen, stroomt er dus 1,35 miljoen naar de Eindhovense clubkas.

Verder verdient PSV flink aan de kaartverkoop. Drie groepswedstrijden in de Champions League bezorgen de club vermoedelijk vier à vijf miljoen euro aan recettes. Daarmee is PSV in totaal al verzekerd van een bedrag van minimaal 30,88 miljoen euro.

De zilvervloot vaart helemaal binnen als de ploeg van trainer Peter Bosz goed presteert in het miljardenbal. Een overwinning levert nog steeds 2,8 miljoen euro op en een gelijkspel 930 duizend euro. Een plek in de achtste finale is ook een goudmijn met 9,6 miljoen euro, maar dat is voorlopig toekomstmuziek.

Dit verdient PSV in de Champions League

Startpremie: 14,8 miljoen
Coëfficiëntenpremie: 10,23 miljoen
Market pool: ongeveer 1,35 miljoen
Recettes: 5 miljoen
Totaal: ongeveer 30,88 miljoen euro