PSV maakt gehakt van Rangers en viert feest: Champions League-plaatsing een feit

30-08-2023 22:54 Laatste update: 23:00
173

PSV mag zich voor het eerst in vijf jaar weer op gaan maken voor Champions League-voetbal. De Eindhovenaren deden wat vorig jaar niet lukte: in eigen huis gehakt maken van Rangers FC. In het Philips Stadion werd het maar liefst 5-1, dankzij goals van Ismael Saibari (twee keer), Luuk de Jong, Joey Veerman en Rangers-verdediger Connor Goldson.

Voor de return tegen Rangers in Eindhoven had PSV een duidelijke opdracht: winnen van de opponent, nadat het in Schotland 2-2 werd. Een jaar geleden moest PSV precies hetzelfde doen, maar toen verloor het in eigen huis met 0-1. In de beginfase moest de ploeg van Peter Bosz nog even aftasten. Het was te zien dat er veel druk stond op het duel, terwijl beide ploegen kansen kregen.

Naarmate de eerste helft vorderde werd PSV steeds sterker, terwijl Rangers minder te vertellen had. Dat leverde tien minuten voor tijd ook de openingstreffer op: na een goede voorzet van Veerman knikte Saibari knap raak. Na zijn treffer kwam de Marokkaans jeugdinternational met een fraai eerbetoon aan Abdelhak Nouri.

Bij rust ging PSV dus met 1-0 aan de leiding. Na de pauze gingen de Eindhovenaren vrolijk verder met aanvallen en domineren. Nog geen tien minuten na rust leek Saibari de wedstrijd al te beslissen: na een voorzet van Luuk de Jong tikte de middenvelder de 2-0 binnen. Het Philips Stadion ontplofte en zag dat PSV erg dicht bij de Champions League was. Plaatsing voor het miljardenbal kwam maar heel even in gevaar: na 64 minuten deed captain James Tavernier iets terug namens Rangers.

Lang konden de Schotten echter niet genieten van hun aansluitingstreffer, van twee minuten later zette De Jong de 3-1 al op het scorebord. Uit een vrije trap kopte de spits raak. Daarmee waren de allerlaatste twijfels weggenomen in het Philips Stadion. In het laatste kwartier zorgde PSV nog voor een passend slotakkoord. Veerman pikte door een goede uithaal ook zijn treffer mee, terwijl Rangers-stopper Goldson de eindstand op 5-1 bepaalde. Met een bijzonder onhandige terugspeelbal passeerde Goldson zijn eigen doelman.

Daarmee neemt PSV revanche op Rangers en is het verzekerd van plaatsing voor de Champions League. Voor het eerst sinds het seizoen 2018/19 zal de nummer twee van het vorige Eredivisie-seizoen weer actief zijn in het miljardenbal. Donderdagavond weet PSV ook direct waar het aan toe is in de Champions League: de ploeg van Bosz gaat dan in de koker voor de groepsfase. PSV zit in Pot 3.