Zeven conclusies: Bosz-ball, PSV vindt oplossing voor zorgenkindje en jackpot

PSV-conclusies: oplossing voor zorgenkindje, nu écht de polonaise en Bosz-ball

30 augustus 2023 om 23:23
Laatste update: 31 augustus 2023 om 01:46

PSV heeft zich woensdagavond geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. In de return in Eindhoven werd Rangers FC op een 5-1 nederlaag getrakteerd. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na de eclatante overwinning.

Financiële injectie is binnen
PSV móest de groepsfase van de Champions League weer eens halen om financieel niet nog verder verwijderd te raken van de Europese top. Na woensdagavond kunnen de Eindhovenaren geld tellen. PSV ontvangt een startpremie van 14,8 miljoen euro. Via de coëfficiëntenpremie, market pool en recettes loopt dit bedrag op tot ruim dertig miljoen. Ter vergelijk: als PSV de groepsfase van de Champions League niet had gehaald, had de club maximaal vijftien miljoen euro verdiend.

Bosz-ball op zijn best
Trainer Peter Bosz benoemde tot op heden na elke wedstrijd diverse verbeterpunten. Woensdagavond zal ook Bosz bij vlagen genoten hebben van het veldspel van PSV. In het drukzetten en aan de bal lieten de Eindhovenaren zien wat de oefenmeester graag wil. Met underlaps aan de zijkanten en diepgang vanuit het middenveld werd de Rangers-verdediging - vooral na rust - aan flarden getikt.

PSV vindt nieuwe rechtercentrale verdediger
Het hart van de defensie was tot Rangers-thuis een zorgenkindje. Bosz verraste door Jerdy Schouten rechtscentraal te posteren en dat ging ten koste van André Ramalho. Het bleek een gouden zet. Met zijn rust en lef aan de bal begon menig PSV-aanval bij Schouten. Hoewel hij als middenvelder is gehaald, doet Bosz er goed aan om deze succesformatie niet meer te wijzigen.

Polonaise kan nu écht ingezet worden
De winst van de Johan Cruijff Schaal was leuk, maar heel Eindhoven hunkerde al vijf jaar naar Champions League-voetbal. Vorig seizoen won PSV ook de Johan Cruijff Schaal, maar eindigde augustus in mineur door het mislopen van de groepsfase van het grootste Europese toernooi. Met het behalen van beide doelen is augustus meer dan geslaagd voor PSV.

Publiekswissel Bakayoko?
Het publiek in Eindhoven kwam in de benen toen Johan Bakayoko in minuut 87 naar de kant werd gehaald. De Belgische aanvaller nam zijn tijd om de staande ovatie in ontvangst te nemen. Bakayoko wordt hevig gelinkt aan een transfer naar de Premier League. Was dit zijn last dance in het shirt van PSV?

Sfeer in Philips Stadion Champions League-waardig
Op basis van woensdagavond staat PSV ook buiten de lijnen terecht in de groepsfase van de Champions League. De sfeer in het Philips Stadion was geweldig: van minuut één tot het laatste fluitsignaal werden de manschappen van Bosz toegezongen.

Schrijf De Jong nooit, maar dan ook nooit, af
De Jong, inmiddels 33 jaar, zou volgens criticasters op zijn retour zijn. De spits bewees over twee wedstrijden tegen Rangers dat iedereen nog rekening met hem moet houden. Als De Jong nodig is, staat hij er. Door de bepalende 3-1 - daarna was het geloof bij Rangers weg - in te koppen was hij van levensbelang.