Ajax op rapport na wanvertoning: meer onvoldoendes dan voldoendes

Ajax op rapport na wanvertoning: meer onvoldoendes dan voldoendes

31-08-2023 21:55 Laatste update: 22:05
197

Flets, inspiratieloos en verschrikkelijk slap: Ajax heeft zich ten koste van Ludogorets geplaatst voor de groepsfase van de Europa League, maar vraag niet hoe. VoetbalPrimeur maakt rapport op van de wanvertoning in de Johan Cruijff Arena.

Jay Gorter - 6: vorige week blonk hij uit, donderdagavond kreeg hij die kans niet. Gorter hoefde ondanks het lichte overwicht van Ludogorets niet vaak in actie te komen, maar kon wel vissen. Matias Tissera klopte hem in twee instanties.

Devyne Rensch - 5: wat valt er nog te zeggen over Rensch? De ooit zo veelbelovende verdediger lijkt zonder enig zelfvertrouwen te spelen. Weer was het bijzonder matig wat hij liet zien.

Jakov Medic - 4: zwak, zwakker, zwakst. Medic zette de Johan Cruijff Arena in vuur en vlam bij zijn Eredivisie-debuut, maar de supporters weten nu al beter. Verdedigend houdt het niet over, aan de bal is het ontluisterend.

Jorrel Hato - 6,5: als golfbreker in de Ajax-defensie bleef Hato wél overeind. Het zeventienjarige toptalent is in bijna alles al een volwassen profvoetballer van het niveau dat Ajax normaal gesproken haalt.

Owen Wijndal - 5: de manier waarop Wijndal ook tegen Ludogorets over het veld sjokte, doet pijn aan de ogen. Heel, heel matig. Hij is geen schim meer van de leider die hij bij AZ was.

Branco van den Boomen - 5,5: net als tegen Excelsior werd Van den Boomen al vroeg naar de kant gehaald, dit keer in de rust. Hij strooide met korte en lange passes, maar het was niet naar de zin van trainer Maurice Steijn.

Benjamin Tahirovic - 6: een miljoenaankoop die al wel laat zien dat hij goed genoeg is voor het Ajax-shirt, is Tahirovic. De Bosnische Zweed speelde sober en dat is wat je van een controlerende middenvelder mag verwachten.

Kenneth Taylor - 5: een nieuwe kans als meest offensief ingestelde middenvelder, en opnieuw wist Taylor die niet te grijpen. Hij mist de creativiteit om de aanvallers in stelling te brengen.

Carlos Forbs - 6: op de rechtervleugel voelt Forbs zich minder thuis dan op links, maar het Portugese snelheidsmonster maakte er het beste van. Helaas werd hij amper gelanceerd door zijn ploeggenoten. Gewisseld na een aanslag op zijn knie.

Brian Brobbey - 5: in de beginfase zocht hij veel de diepte en dat kan Ajax goed gebruiken, maar daarna verviel Brobbey weer in lijf-aan-lijf-gevechten met zijn directe tegenstanders. Onzichtbaar.

Steven Bergwijn - 5: de aanvoerder moest veel vaker dan gewenst in de achteruit, omdat Ajax weer eens onnodig balverlies leed. Als hij een keer een mogelijkheid kreeg, deed Bergwijn er weinig mee. In de slotfase viel hij ook nog geblesseerd uit.

Invallers
Davy Klaassen - 6: viel bij de start van de tweede helft in voor Van den Boomen en kon het verschil niet maken.
Steven Berghuis - 6: viel na 59 minuten in voor Forbs en wist zich niet te onttrekken aan de Ajax-malaise.
Mika Godts - x: viel na 71 minuten in voor Bergwijn en speelde te kort voor een beoordeling.
Anass Salah-Eddine - x: viel na 81 minuten in voor Wijndal en speelde te kort voor een beoordeling.

Maurice Steijn - 5: het liep voor geen meter bij Ajax. Kwam dat door zijn plan? Of was het te hoog gegrepen voor vrijwel alle spelers? Elke keer als de trainer in beeld kwam, schudde hij ontevreden het hoofd. Het was een afgang voor Ajax én Steijn.