Hoe kan het dat Wijndal na de transferdeadline nog vertrekt bij Ajax?

Hoe kan het dat Wijndal na de transferdeadline nog vertrekt bij Ajax?

05-09-2023 08:57 Laatste update: 11:41
53

Ajax heeft toch nog een oplossing gevonden voor de uitzichtloze situatie van Owen Wijndal bij Ajax. De 23-jarige linksback maakt het seizoen op huurbasis af bij Royal Antwerp FC. Hoe kan het dat Wijndal na de transferdeadline in Nederland toch nog vertrekt? VoetbalPrimeur legt het uit.

Het antwoord op de vraag hoe Wijndal nog kan vertrekken bij Ajax is eenvoudig: niet in alle landen sluit de transferperiode op hetzelfde moment. In Nederland verstreek de deadline op 1 september, net als in Europese topcompetities als Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk. Dat is echter niet in alle landen het geval. Zo zijn de transfermarkten in Turkije, Saudi-Arabië én België nog open.

Clubs uit de Jupiler Pro League mogen nog tot 6 september nieuwe spelers aantrekken, terwijl Turkse (8 september) en Saudische (7 september) clubs nog langer de tijd hebben. Zodoende biedt het Antwerp van directeur Marc Overmars en trainer Mark van Bommel nog een uitweg aan Wijndal, die bij Ajax op een zijspoor was beland.

Volgens de regels van een FIFA mag een zomerse transferwindow maximaal twaalf weken duren. De nationale bonden mogen binnen die richtlijnen zelf bepalen wanneer de transfermarkt open is. België maakt daarin dus een andere afweging dan onder meer Nederland.