Felle discussie in Zeist over supportersgeweld

'Felle' discussie over supportersgeweld: 'Je wordt behandeld als een wild dier'

10 september 2023 om 15:45

De KNVB is niet van plan om af te wijken van het zogeheten 'protocol', aldus het Algemeen Dagblad. De krant was zaterdagmiddag aanwezig bij een paneldiscussie tussen de bond, het supporterscollectief, burgemeesters en voetbalclubs. Tussen die partijen werd een 'felle' discussie gevoerd over het te voeren beleid omtrent de worsteling met supportersgeweld. 

De KVNB wil door met de 'bekertjesregel', die in Zeist bekendstaat als 'het protocol'. De veelbesproken regel houdt in dat er zodra er bekertjes op het veld belanden, er ook dit seizoen tien minuten zal worden gestaakt. Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal, erkent dat de regel nadelen heeft, maar dat het wel het gewenste effect sorteert. "Ik vind het feit dat supporters een wedstrijd doelbewust kunnen laten staken wel een probleem, maar het protocol is er voor de veiligheid op het veld. Sindsdien zijn er 228 wedstrijden gespeeld, waarvan vier definitief gestaakt. Het aantal incidenten is ook omlaag", zo tekent het AD op. 

Er wordt overigens niet meer gestaakt als de gooier in kwestie uit het stadion is verwijderd. Het AD schetst dat dat nieuws in de zaal met een 'diepe zucht' werd ontvangen. 'Want juist die bekertjesregel (in Zeist ‘het protocol’ genoemd) steekt. Aan de ene kant omdat goeden lijden onder de kwaden en iedereen bewust een wedstrijd kan laten staken', shetst het AD. 

Het supporterscollectief noemt het door de KNVB gevoerde beleid 'angstig, wantrouwend, streng, onwetend en doorgeslagen. "Je bent al een gevaar, puur omdat je naar een voetbalwedstrijd gaat", licht Matthijs Keuning, vertegenwoordiger van het supporterscollectief, toe. "Je wordt acht keer gefouilleerd bij een uitwedstrijd, moet eeuwig in buscombi’s wachten en wordt behandeld alsof je een wild dier bent. Van gastvrijheid is al lang geen sprake meer."